Прочитај ми чланак

ПУТИН СЕ НЕ ПОВЛАЧИ: Пружаћемо ваздушну подршку Асадовој армији – све док траје њена офанзива

0

Vladimir Putin

Руски лидер Владимир Путин оценио је – у интервјуу агенцијама Анадолија и Интерфакс – да је његова земља, пре него што се упустила у ваздушну кампању у Сирију, добро извагала све могуће ризике и обезбедила потребне ресурсе.

Притом је нагласио да ће руска авијација деловати у Сирији стриктно у складу са постављеним задатком: да пружа ваздушну подршку офанзиви сиријске армије против терориста.

Одговарајући на једно од питања турске агенције, Путин је нагласио да се позиције Москве и Анкаре поводом Сирије разликују, али да имају подударне приоритете: да се у тој земљи и у целом региону ситуација нормализује, а тероризам буде поражен.

Руски лидер је додао да су се његови авиони појавили у небу Сирије на позив председника те земље Башара Асада. У наставку је рекао:

„Хајде да замислимо колико би легитимно и морално било да смо позвали у Москву шефа нама пријатељске земље –мислим на председника Асада – и да смо од њега затражили да се повуче. Ми то нисмо учинили јер је Сирија суверена држава, а Асад њен председник којег је изабрао народ. Дакле, јесмо ли имали право да расправљамо о оном првом питању? Наравно да нисмо“

Алудирајући на Американце, истакао је: „Само они који осећају своју изузетност, дозвољавају себи да без пардона другима намећу своју вољу“.

Путин је посебно указао да је руски контигент у Сирији почео да сарађује и са онима које Американци и Запад називају „умереном опозицијом“ Асаду. Апострофирао је Сиријску слободну армију и рекао да су руски авиони извели неколико удара по циљевима које је ССА указала.

Говорећи о предстојећем самиту Г20, Путин је открио да ће за његовог трајања имати сусрете са Ангелом Меркел, Тајипом Реџепом Ердоганом и саудијским краљем Салманом.

Мада засад није планиран, могућ је и сусрет руског и америчког председника Барака Обаме.

Извор: fakti.org