Прочитај ми чланак

Путин: Русија ће бранити савезнике свим средствима

0

Русија никоме није испоручивала и не испоручује нуклеарно оружје, али ће штитити своје савезнике свим расположивим средствима, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Путин је подсетио да се велика количина америчког нуклеарног оружја налази на европском континенту.

„Никоме нисмо испоручили нити испоручујемо наше нуклеарно оружје, али ћемо штитити наше савезнике свим средствима која су нам на располагању, уколико буде потребно“, рекао је руски лидер.

Истовремено је упозорио да расте опасност од избијања нуклеарног рата.

„Што се тиче опасности од нуклеарног рата… У праву сте. Таква претња расте, ту нема шта да се крије“, рекао је руски лидер током седнице Савета за људска права.

Он је нагласио да Русија гледа на нуклеарно оружје као на средство заштите.

„Наша стратегија за примену средстава за заштиту, а на оружје за масовно уништење, нуклеарно оружје гледамо као на заштиту – она је сва концентрисана око такозваног узвратног удара. Дакле, када се изведе напад на нас, ми узвраћамо“, објаснио је руски лидер.

По његовим речима, руске нуклеарне снаге су напредније него у било којој другој земљи света, али Москва не намерава да „маше“ нуклеарним оружјем.

„Нисмо полудели, свесни смо шта је нуклеарно оружје. Ми имамо то оружје и оно је напредније и савременије него у било којој другој нуклеарној земљи. Данас је то очигледно. Не планирамо да машемо тим оружјем као мачем по целом свету, али полазимо од тога да оно постоји“, истакао је Путин.

Како је додао, поседовање нуклеарног оружја „није фактор који провоцира ширење сукоба, него фактор обуздавања“