Прочитај ми чланак

Путин: Настављамо да истражујемо злочине на територији Донбаса и Новорусије

0

Злочине кијевског режима треба евидентирати и истражити због историје, како би будуће генерације знале истину и због чега је Русија покренула Специјалну војну операцију, рекао је председник руског Истражног комитета

Неопходно је да се настави систематски рад на истраживању злочина насилника, страних плаћеника и неонациста, терористичких напада против цивилног становништва, државних службеника, јавних личности и новинара, поручио је председник Русије Владимир Путин у честитки поводом Дана истражитеља.

У овој професији је, према речима руског лидера, потребна посебна професионална оштроумност, снажан карактер, високи морал, свестрано знање, спремност да се издржи велики психолошки напор и стрес.

„Наши професионалци се у најсложенијим ситуацијама понашају одговорно и принципијелно, понекад и ризикујући живот“, казао је.

Управо тако се понашају представници истражних органа који раде у Новорусији и Донбасу, доприносе интеграцији нових територија Русије у јединствен правни простор земље, штите уставни поредак и законитост, истакао је Путин.

„Радити као истражитељ значи бити на страни закона и правде, водити оштру борбу против корупције, екстремизма и тероризма, разоткривати злочинце, спречавати самовољу, прогон недужних људи, штитити права оних који су страдали од злочина“, објаснио је.

Захвалио се на искрености, пожртвованости и оданости професији и пожелео истражитељима здравље и успех.

Преко 3.000 отворених кривичних предмета

За девет година сукоба у Донбасу, руски истражитељи отворили су више од три хиљаде кривичних предмета, рекао је председник Истражног комитета Александар Бастрикин у интервјуу за „РИА Новости“.

Према речима Бастрикина, реч је о представницима војног и политичког руководства Украјине, члановима националистичких удружења, запосленима у органима реда.
„Сви који су умешани у силеџијске акције и зверства које су наши сународници морали да трпе одговараће пред законом“, нагласио је.

Истраживање злочина кијевског режима је важно на много начина, а посебно данас јер се агресија Украјине и Запада интензивирала и трансформисала, сматра Бастрикин.

„Сада нико нема сумње да злочине кијевског режима треба евидентирати и истражити не само да би починиоце привели правди, већ и за историју, како би будуће генерације знале истину и шта је заправо довело до садашњих догађаја. Зато је Русија устала да заштити Донбас, јер је одбрана грађана дужност државе“, закључио је он.

Истражни комитет је од 2014. године 126.000 људи препознао као жртве злочина кијевског режима, од којих је око 24.000 деце, казао је почетком маја директор и додао да је до тада испитано скоро 260.000 људи.