Прочитај ми чланак

Први тенк Абрамс вредан 6 милиона долара уништио руски дрон „Пирана“ од $500

0

Истоимена фабрика у Уљановску руској војсци већ отпремила преко 8.000 тих дронова

Први тенк Абрамс, који се продаје за 6 милиона долара, постао је у Украјини жртва руског FPV дрона „Пирана“ вредног мање од 500 долара.

Произвођач тих камиказе-дронова тврди да практично имуни на све постојеће системе електронског ратовања.

Руске јединице које учествују у Специјалној војној операцији већ су добиле више од 8 хиљада „Пирана“.

Московски војни експерт Алексеј Леонков рекао је поводом претварања првог Абрамса у буктињу:

— Тај тенк је спалила беспилотна летелица Пирана-10. Она напада са 4,5 килограма експлозива. Постоји и Пирана-7 која може да носи два и по килограма експлозива. Пирана-10 има и снажније моторе и шире пропелере зато има и већи долет.

Додатно је објаснио: „Главна предност наших дронова је то што раде на јединственим видео фреквенцијама. Ако произвођач користи стандардне видео-предајнике, средства за електронско ратовање врло лако загуше њихов сигнал. Тада дрон неконтролисано лети јер губи слику чим се удаљи од свог оператера 100–500 метара. У нашем случају, слика остаје стабилна, кристално јасна. Ове фреквенције смо прво тестирали у технополису ЕРА Министарства одбране и испоставило се да смо једини произвођач у Русији чији се дрон није срушио“.

Симбирски конструкторски биро „Пирана“ из Уљановска, који је испоручио руским јединицама поменутих више од 8 хиљада дронова, сваког дана произведе преко 100 нових дронова.

Леонков је уверен да су Американци, када су Кијеву испоручили тенк Абрамс М1, знали да је он апсолутно неспреман да одбије претњу коју представљају FPV камиказе-дронови:

„Купола тих тенкова је слаба. А и у целини немају заштиту од беспилотних летелица нити могућност да их на време открију, па су лака мета. Наши борци су кренули у лов чим су добили информацију да се код Авдејевке појавио Абрамс М1 који дејствује са заштићеног положаја. Лов је био успешан јер FPV камиказа дрон може да маневрише у завршној фази лета, бирајући резервоар као најрањивију тачку“.

Леонков посебно наглашава да се са масовним коришћењем дронова тактичка борбена зона проширила на 10 км од линије борбеног додира и до 500 м у висину.