Прочитај ми чланак

ПРОФЕСОР: Стопа преживљавања ковида за млађе од 20 година је 99,9987%

0

Врхунски епидемиолог професор Džon Joanidis објавио је нову студију у којој се закључује да је стопа преживљавања људи млађих од 20 година који се заразе KОВИД-ом 99,9987%.

Подаци коришћени из студије узети су пре појаве програма масовне вакцинације, што значи да се бројеви односе на невакцинисане људе.

Joanidis је раније објавио анализу студија серопреваленције (антитела) из 2020. године, што је довело до тога да је могао да открије да је стопа смртности од инфекције вирусом KОВИД-а на глобалном нивоу око 0,15%. У Европи је тај број износио 0,3%-0,4%, док је у Африци и Азији пао на 0,05%.

Сада је професор објавио нове информације које разлажу стопе смртности од инфекције према годинама.

„Из анализе 25 истраживања о серопреваленци у 14 земаља, проф. Joanidis и његов колега су открили да ИФР варира од 0,0013% код млађих од 20 година (око један на 100.000) до 0,65% код оних у 60-им годинама“, пише Вил Џонс.

За оне старије од 70 година који нису у старачким домовима износио је 2,9%, што је порасло на 4,9% за све старије од 70 година. То значи да чак и за старије особе, више од 95% заражених преживи, 97,1% ако се узме у обзир они који нису у старачком дому. За млађе људе ризик од смртности је за редове величине мањи, са 99,9987% млађих од 20 година који су преживели напад вируса. Ове стопе преживљавања укључују људе са основним здравственим стањима, тако да ће за здраве стопе поново бити веће (а стопе смртности ниже).“

Аутори студије су закључили да подаци одражавају стварност да је стопа смртности од KОВИД-а знатно нижа од раније пријављених процена.

„Налази студије потврђују да је Kовид блага болест у свим случајевима осим у малом броју случајева. С обзиром на то да Омицрон сада неколико пута смањује озбиљност, чак и заговорници изолације би требало да буду у стању да прихвате да је овај вирус знатно испод нивоа где су ограничења оправдана“, пише Џонс.

Резултати студије још једном доводе у питање рационалност давања вакцина против KОВИД-19 младима и деци.