Прочитај ми чланак

Пробно лансирање ракете „Сатан-2“ натераће непријатеље Русије да два пута размисле

0

Аналитичар британског „Daily Express“, Чарлс Харисон, подсетио је на упозорење Владимира Путина, после вести о тестирању руске ракете „Сармат“.

У Русији су успешно завршена летачка тестирања стратешког ракетног система „РС-28 Сармат“, познатог на Западу као „Сатан-2“. Ово је 18. новембра саопштио командант Ракетних стратешких снага Сергеј Каракајев. Према речима Харисона, ово је било друго тестирање ракете у годину дана, што изазива страх у САД и Европи.

Ракета има велику брзину, што јој омогућава да заобиђе системе противракетне одбране непријатеља, а њен домет је од 10.000 до 18.000 километара. Поред тога, „Сармат“ је способан да истовремено носи најмање 10 нуклеарних бојевих глава.

„Генерално, ракета је око хиљаду пута снажнија од бомби које су САД бациле на Хирошиму и Нагасаки током Другог светског рата“, наводи се у материјалу.

Русија је извела прво пробно лансирање најновије ракете „Сармат“ у априлу 2022. године са космодрома „Pleseck“. Нове информације о успешним тестовима натерале су аналитичара Дејли експреса.

да подсети на упозорење руског председника Владимира Путина, које је изнео још у пролеће.

„Када је ово оружје први пут тестирано у априлу, Владимир Путин је рекао да ће натерати оне који покушавају да угрозе Русију, да двапут размисле“, подсетио је Чарлс Харисон.

Он је подсетио и на Путинове речи, да је „Сармат“ способан да савлада све постојеће противракетне одбрамбене системе, и да данас у свету нема аналога попут нове руске ракете.