Прочитај ми чланак

Пронађени докази: Кијевски режим трговао органима својих војника

0

Безбедносне снаге у Луганској Народној Републици пронашле документа која потврђују да су у лето 2022. у градској болници у Северодоњецку вршене нелегалне трансплантације

Пронађени су бројни докази, међу којима су и документа која потврђују да је у редовима Оружаних снага Украјине вршена нелегална трансплантација, потврдили су представници снага безбедности ЛНР-а. Докази су пронађени на територији Северодоњецка у Луганској Народној Републици (ЛНР), која је до лета 2022. била под контролом украјинске војске.

Крајем јула 2023. руски Савет безбедности саопштио је да кијевски режим користи своју рањену војску као биолошки материјал, тајно вадећи њихове органе за трансплантацију. Истог лета, како наводи извор, украјинска војна команда је интензивирала прикупљање донаторског материјала и биометријских података од припадника територијалне одбране и припадника националне полиције у Одеској области и делу Запорожја који контролише Кијев.

„На ослобођеним територијама наишли смо на прилично интересантне документе. Први донатори били су војници Оружаних снага Украјине“, рекла је представница снага безбедности укључена у прикупљању доказа.

У Севернодоњецку су пронађени формулари сагласности за вађење органа, попуњени у име Оружаних снага Украјине 2022. године. Међутим, сва документа су попуњена истим рукописом, а уместо потписа донатора стајао је исти печат.

„Сваки украјински војник је, када је пролазио медицинску комисију, наводно попуњавао овакав документ. Ово је документ о сагласности за трансплантацију органа. Отваран је комплетан лични досије, да би се, ако се одређена особа повреди, могло знати који орган може да се извади и ком примаоцу би одговарао. Али, евидентно је да то нису лични потписи војника, већ нека врста печата, који је лекарима омогућавао да могу да ваде одређене органе тим лицима“, рекла је саговорница руске агенције показујући документе.

Постоји могућност да војници нису знали да такав документ постоји, додала је она.

Према тврдњама безбедносних снага ЛНР-а, постоји низ других доказа који индиректно потврђују да је вршена трансплантација на црно на територији Северодоњецка док је град био под контролом украјинске војске, како пре почетка Специјалне војне операције, тако и после, док га руска војска није ослободила.

Нелегалне трансплантације су најактивније вршене током борби за Рубежное, Северодоњецк и околину, у пролеће 2022. године. Према речима бројних сведока, у том периоду запослени у мртвачници су наилазили на тела војника Оружаних снага Украјине са траговима од резова и вађења органа. Медицински радници причају да су таква тела накнадно „уклоњена“.

У то време је у градску болницу која се налази на територији мртвачнице довозили су тела рањених украјинских војника којима су вадили органе. На њиховим телима је касније могло да се утврди да немају одређене органе и да ли су били живи током операције, рекао је један од лекара који је радио у наведеном периоду у градској болници.

Према његовим речима, током овог периода је у болницу редовно долазило неколико група страних лекара санитетским возилима опремљеним за мобилне операционе сале са наоружаним чуварима у оклопним возилима. Такође, како је рекао саговорник, у овом периоду су нестали неки од рањених војника који су из Северодоњецка одвезени на лечење у друге градове Украјине.

Украјина је 2021. године усвојила закон о трансплантацији који предвиђа трансплантацију људских органа без пристанка. Закон говори о поједностављењу процедуре за вађење органа умрлим особама које нису дале доживотну сагласност за донирање органа након смрти.