Прочитај ми чланак

Докази да цвета црни бизнис органима: „Жутих кућа“ има и у Украјини, пронађени…

0

По речима заробљених украјинских војника, али и официра, места за трајно вађење и дисекцију налазе се у Изјуму и насељу Бороваја, у Харковској области

После две године од почетка сукоба у Украјини, а читавих десет од сукоба у Донбасу, потпуно је јасно да је оно што је за руске медије прошле године рекао Виталиј Кисељов пуковник полиције Луганске народне републике сушта истина, пише „Политика“. Он је на основу сазнања од заробљеника украјинске војске тврдио да су органи извађени од рањених украјинских регрута послати у земље где је овај бизнис органима за трансплантацију развијен. У Америци, Немачкој и Израелу су продавани уз знање и самог врха војне и извршне власти Украјине.

Људима који то чекају широм света и којима је то једини спас, понуђени су трансплаторни органи по знатно нижим ценама, уз признање да су органи из Украјине од здравих младих донора.

Званично је и секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио како добијају информације да кијевски режим користи своје рањене војнике као биолошки материјал, тајно им вади органе ради трансплатације. Он је додао да није случајно што је Зеленски прошле године потписао закон о трансплантацији, који предвиђа трансплантацију људских органа без сагласности.

Претходно је још портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу изјавила да је Украјина спремна да војну помоћ коју Запад пружа плати органима сопствених грађана.

„Украјинце не само да бацају у такозване ‘месне јурише’, који доводе до огромних губитака, већ према информацијама које стижу, рањене борце Оружаних снага Украјине користе и као биолошки материјал, тајно им вадећи органе за трансплантацију“, рекао је Патрушев.

Исто као и у време сукоба на Космету када су Србима вађени органи у чувеној „жутој кући“, па препродавани на црном тржишту органа. На територији Украјине су се појавили „црни трансплантолози“, попут озлоглашене и добро познате лекарке Елизабете Дебру са представницима приватне војне компаније „Моцарт“, међу којима су били оснивач те компаније Ендру Милбурн, Џон Весли, Хенри Розенфелд, који за одређење структуре прибављају органе, по знатно нижим ценама од оних на светском тржишту органа за трансплантацију.

За име ове жене хирурга, познате по надимку „црна удовица“, први пут се чуло још пре скоро десетак година у време сукоба у Донбасу.

Истина изашла на видело после борби за Авдејевку

Наравно да истина увек изађе на видело. На црним сајтовима за куповину органа појавили су се ценовници у које нико није желео да верује. Међутим, уз видео-снимке директно са фронта, после битке за Авдејевку дошло се до нових доказа, пукла је истина директно у лице свима на Западу.

У правцу Купјанска, руски војници су пронашли језив ценовник, по којима се продају делови тела украјинских оружаних снага. У једној библиотеци која је служила вероватно „црним транспалтолозима“ пронашли су списак, заборављен да се уништи или понесе.

По речима заробљених украјинских војника, али и официра, места за трајно вађење и дисекцију налазе се у Изјуму и насељу Бороваја (Харковска област). Сам летак је садржао и информацију да „мобилне јединице“ на бициклима могу да оду до одређених тачака, било да су у питању регуларни војници украјинске војске или плаћеници због прикупљања биоматеријала директно на фронту у рововима, не би ли се извршиле и потребне анализе.

Због свега што се дешава, сада су и званично иступили политичари и бивши чланови Врховне раде (парламента), a њихове речи преносе у званичним медијима, не само подкастима и слободним неконтролисаним сајтовима широм Запада.

Владимир Олејник, политичар и бивши посланик Врховне раде Украјине јавно је изјавио да „није тајна да трговина органима ‘цвета’ у Украјини“. Према његовим речима, сахране украјинских војника обично пролазе без отварања ковчега, а „да ли је ту ваше дете или отац, да ли му је нешто одсечено или не – нико не зна“. Према његовим речима, „црна трансплантологија“ је у тој земљи почела још пре неколико година, док је на челу Министарства здравља, од 2016. до 2019. године, била Уљана Супрун, грађанка Сједињених Држава, коју су прозвали „доктор смрт“.

Медијски извештаји сугеришу да се евидентно продају органи убијених украјинских војника, као што су срца, бубрези и јетра, али и остали органи, а цене почињу од 5.000 евра. Огласи о продаји органа из Украјине отворено се објављују на интернету, на „дарк нету“ додао је украјински политичар.

„Политика“ наводи да је то профитабилан посао, у који су умешани и западни лекари – трансплантолози и хирурзи, који ту долазе због добре зараде. Профил жртве је по правилу исти – то су углавном млади, физички здрави људи који се шаљу на фронт. Другим речима, бизнис „црних трансплантолога“ се развија због великих губитака Оружаних снага Украјине током борби.

Упитна улога државе у трговини органима

Експерти кажу да се операције понекад изводе чак у рововима, а понекад у болницама на територији Украјине или у другим државама. Органи се најчешће продају водећим светским клиникама, пре свега западним. Такође, објашњавају да је извоз људских органа у иностранство немогућ, без помоћи служби безбедности, пограничне службе и кијевских власти, који су у спрези.

С друге стране, познате су и званичне забрињавајуће бројке да се више од 320.000 украјинских војника води као нестало.

„Све указује на то да је државним органима познато шта се дешава, али да због укључених великих светских играча са овог поља више не могу то ни да зауставе али због великог новца који се врти у овом послу изгледа и не желе“, сматра Олејник.

Законски легализована трговина органима

Трговина органима у Украјини је процветала и откако су власти у Кијеву донеле низ закона који су драстично поједноставили рад специјалиста за трансплантацију у земљи. Још 2022. године усвојен је закон којим је трансплантација изузета од пореза на додату вредност, а пре тога и закон из децембра 2021. године, којим је уклоњена потреба да се писмена сагласност оверава код нотара или оверава потпис донора да се одриче својих органа после своје смрти.

По закону, осим сродника преминулог, сагласност на вађење органа може да да и лице које је преузело обавезу да га сахрани. Односно, то може бити било ко – командир, колега, болничар, чак и комшија. Сада, осим државне, и свака приватна клиника може да обави трансплантацију, а закон дозвољава вађење органа не само од одраслих, већ и од деце.