Прочитај ми чланак

Последњи аутобус са избеглицама напустио Нагорно-Карабах

0

Јерменија је оптужила Азербејџан за етничко чишћење што је Баку демантовао, истичући да су Јермени у енклави добродошли да остану на тој територији

Последњи аутобус са јерменским избеглицама напустио је Нагорно-Карабах, рекла је портпаролка јерменске владе, преноси РТС.

Највише избеглих из Нагорно-Карабаха, њих 100.514 стигло је у погранични град Горис. Из Међународне организације за миграције истичу да је већина њих после напорног пута уточиште пронашла у Јерменији.

„Сто хиљада људи је напустило Карабах. О њима брину пре свега рођаци, затим пријатељи и групе које се организују преко друштвених мрежа. Њих око 40.000 директно је сместила влада“, каже Џо Ловри, портпарол Међународне организације за миграције.

Међународна организација за миграције отвара мобилне клинике. Осим пружања примарне здравствене заштите и дијагностике, ту су и психолози. Неки одлазе у болнице.

Јермени су путовали данима, а склоништа су налазили у пећинама.

„Исти дан када су почели напади на наше село, побегли смо у пећину. Када је време дозволило да напустимо село Бердаџор, сви смо пошли и нико ништа није понео… Сви смо ми радничке породице. Трудимо се да збринемо своје најближе“, наводи Андраник Харутјањан, избеглица из Карабаха.

Избегли из Карабаха примају хуманитарну помоћ и одмарају се у Горису, пре него што оду у код пријатеља, рођака, волонтера или на места која је обезбедила влада Јерменије.

„Желимо да помогнемо нашим сународницима. Разумемо шта је бол. Морамо да подржавамо једни друге, а не да чекамо помоћ са стране. Јер нико не жели да нас чује, види и разуме наш бол“, поручује Светлана Лазарјан, избеглица из Карабаха.