Прочитај ми чланак

Порука Путина и Орбана: Заштитићемо хришћанство од систематске дискриминације

0

Руски председник Владимир Путин поново је у посети мађарском премијеру Виктору Орбану. Главне теме разговора су струја, гас и новац. Упада у очи да је Путин много чешће у Будимпешти него, ауторитарна канцеларка Ангела Меркел која је преко Брисела више пута покушала да узурпира демократији у Мађарској нарочито наметањем одлука о мигрантима Мађарима.

У Будимпешти се одржава конференција епископа и свештеника с Блиског истока. Тема скупа: како боље заштитити хришћане у том региони. Присутни су црквени веродостојници пре свега из Ирака и Сирије. И руски председник Владимир Путин.

Путин и његов домаћин Виктор Орбан су истакнути заштитници хришћанске популације, тамо где је хришћанство настало и где је најугроженије – на Блиском истоку.

Са друге стране већина западних земаља и даље пориче систематксу дискриминацију и прогон Хришћана у исламским земљама.

Путин и Орбан на то гледају другачије: западне земље виде прогон хришћана као „облик прихваћене дискриминације“, рекао је уочи конференције мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. И заиста: до сада је Мађарска дала 50 милиона долара за изградњу или обнову школа, цркава и болница хришћанских заједница у том региону. Осим тога, Мађарска је једина земља која има заменика државног секретара задуженог за заштиту прогоњених хришћана широм света.

То је у сваком случају нешто ново када се ради о сусретима Путина и Орбана. Сваки пут када се њих двојца састају – било у Будимпешти, било у Москви, а то значи отприлике два пута годишње – медији, пре свега они на Западу, пуни су оцена како се ту ради о сусретима двојице светских лидера.

Унапређење сарадње

Када је реч о садржајима сусрета, пре ће бити да ће њих двојца разговарати снабдевању енергијом. Две главне теме требало би да буду питање снабдевања гасом и питање проширења атомске електране Пакс. Када је о тој електрани реч, говори се о послу вредном десетак милијарди евра. Мађарска је одлучила да ће за модернизацију и проширење постојеће електране ангажовати руске, а не западне фирме. Руси су нуклеарну електрану Пакс и изградили, па је разумно да је и модернизирају, односно надограде.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!