Прочитај ми чланак

ПОЛИЦИЈА упала у седиште Макронове странке! Ојадио буџет за вакцине и…

0

Француско тужилаштво наложило је данас претрес седишта партије „Препород“ Емануела Макрона и просторија консултантске куће „Мекинси“ због сумње да је та компанија давала прилоге за председничку кампању 2017. и 2022. као знак захвалности за богате уговоре са француском владом.

„Мекинси“ је компанија са годишњим приходом од 15 милијарди долара, која је до сада била умешана у бројне скандале широм света. Међу највећим су колапс „Енрона“ 2001, изазивање светске финансијске кризе 2008, промовисање „оксиконтина“ и ширење епидемије зависности од лекова у САД, због чега су платили казну од 600 милиона долара прошле године…

„Мекинси“ даје савете на пољу стратешког менаџмента владама и корпорацијама.

Афера је испливала на видело када је француски Сенат у марту критиковао „зависност“ владе од консултантских кућа.

Тако је откривено да је француска влада 2021. године потрошила чак 893,9 милиона долара на консултантске услуге. Међу њима је и „Мекинси“, који је од државе добио пет одсто од укупног прихода који је у 2020. износио 329 милиона долара, а у протеклих 10 година није платио ни цент пореза на добит, наводе француски медији.

Из „Мекинсија“ је, међутим, саопштено да „поштују све француске пореске законе“ и да „плаћају порез на добит у годинама када остваре профит“. Како су додали, компанија је платила „422 милиона евра за порезе и социјална давања, или око 20 одсто укупних прихода“, међутим, не објашњавајући колико је плаћено пореза на добит.

Како наводе француски медији, тој консултантској кући плаћено је 12 милиона евра за савете у вези са набавком вакцина против ковида, 3,88 милиона евра за консултације у реформи становања, 500.000 евра за документ од 200 страна за симпозијум министарства просвете који није одржан…

Француски „Монд“ недавно је објавио како је ревизиони суд направио поверљиви извештај којим се указује на проблематичне уговоре са консултантским кућама склопљене током пандемије ковида-19. На основу тог документа, препоручено је да држава ангажује консултантске куће само у областима за које државна администрација нема довољно стручних кадрова, што је влада прихватила.

Афера усред председничке кампање

Та афера експлоатисана је и у председничкој кампањи ове године, па је тако Валери Пекрес позивала да Макрон објасни огромне издатке за „Мекинси“, међу којима су неки потпуно бизарни, као што је плаћање 950.000 евра за „пауерпоинт“ презентацију на 50 страна о реформи пензионог система.

Жан Лик Меланшон говорио је како је „доста приватних фирми као што је „Мекинси“ који даје бесмислене савете и не плаћа порез Француској“.

Француски Сенат је, после саслушања о овом случају, предао пријаву тужилаштву, које је покренуло истрагу.

Француско тужилаштво сумња како је „Мекинси“ давао новац за Макронову кампању јер је његова влада обилато користила новац из државног буџета за плаћање разних услуга тој компанији.