Прочитај ми чланак

Погледајте ширење сеизмичког таласа широм Европе након земљотреса у Турској ВИДЕО

0

Потрес јачине 7,8 по Рихтеру погодио је рано јутрос јужну Турску и осетио се у великом делу те земље као и у неколико земаља у регији, укључујући суседну Сирију, а око 1.200 људи је погинуло у Турској и Сирији.

Страхује се да би број мртвих у наредним сатима могао додатно да нарасте.

Сеизмолог Стивен Хикс сматра да би потрес који је јутрос погодио Турску могао бити најјачи инструментима забележен потрес у овој држави, преноси Н1.

На снимку испод види се ширење сеизмичких таласа након катастрофалног потреса. Њега су забележили сеизмографи широм Европе.

Потрес који је погодио Турску и Сирију се чак осетио и у Либану и Израелу. Епицентар земљотреса био је 23 километра источно од Нурдагија, у турској провинцији Газинтеп, на дубини од 24,1 километар, саопштио је Геолошки завод Сједињених Држава (УСГС).

У земљотресу је повређено око 5.000 људи. Тимови за потрагу и спасавање упућени су на југ земље, рекао је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу. АФАД, агенција за катастрофе, саопштила је да је затражила међународну помоћ преко Координационог центра за хитне реакције (ЕРЦЦ), хуманитарног програма Европске уније.

Скоро 1.000 добровољаца за потрагу и спасавање распоређено је из највећег града Турске, Истанбула, заједно са псима, камионима и помоћи, рекао је гувернер Али Јерликаја.

На снимцима турске телевизије приказани су спасиоци како копају по рушевинама сравњених зграда у граду Караманмарасу и суседном Газинтепу, где су уништени читави делови градова.