Прочитај ми чланак

ПОЧЕЛА ОФАНЗИВА на Триполи

0

Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар наредио је својим снагама да започну офанзиву на Триполи за „ослобађања од терориста“, преноси телевизија „Скај њуз Арабија“.

На снимку који је емитовала телевизија, либијски маршал позива становнике Триполија да „положе оружје и подигну белу заставу“.

Хафтар је наредио да се осигура безбедност странаца у Триполију и да се не пуца у цивиле.

„Не пуцајте у цивиле, у оне који су код својих кућа, који су подигли белу заставу. Не дирајте странце, то су наши гости. Морамо да им обезбедимо заштиту и безбедност“, нагласио је Хафтар у свом обраћању.

Након саопштења да је Либијска национална армија успоставила контролу над градовима јужно и западно од Триполија, премијер владе националног јединства у Триполију Фајез Сараџ наредио је да се у случају потребе употреби сила, јавио је либијски лист „Марсад“, позивајући се на документе које је потписао врховни командант армије.

Према тим документима, Сараџ је наредио „да се максимално повећа ниво борбене готовости“ и мобилишу јединице војске. Он је такође наредио „да се изведу летови и употреби сила како би се супротставили свима који угрожавају животе цивила и виталних објеката“.

 

Након свргавања и убиства Муамера Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се влада националног јединства на челу се Фајезом Сараџем, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на пролеће 2019. одржаве у Либији општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!