Прочитај ми чланак

Пентагон и НАТО разматрају испоруку ПВО система „Патриот“ Украјини

0

Земље-чланице НАТО воде дискусију о могућим испорукама система ПВО система „Патриот“ Украјини, рекао је шеф Алијансе Јенс Столтенберг након првог дана заседања шефова дипломатија у Букурешту.

„Разговарамо о испорукама нових система, као што је ‘Патриот’ и сада се води дискусија о томе. Дискусија се тиче и тога да се гарантује да су већ испоручени системи ефикасни и да функционишу“, рекао је он.

Истовремено, и у Пентагону су саопштили да разматрају снабдевање Украјине свим видовима ПВО одбране, укључујући и систем „Патриот“.

„ПВО је наш највећи приоритет и трагамо за свим могућностима како да помогнемо Украјини“, рекли су представници Пентагона на брифингу за новинаре.

У Пентагону су истакли и да за сада не размишљају о слању авиона-ловаца Украјини. Како се додаје, то није приоритет за скорију будућност.

Подсетимо, стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја упозорио је недавно да значајан део оружја, које западне земље испоручују Кијеву, долази до терориста.

„Било би наивно веровати да се наоружање и финансијска подршка коју Запад пружа Украјини, користи према намени. Указивали смо на велики број чињеница о томе да велика количина наоружања пада у руке терориста и криминалаца, подстичући сукобе широм света, а и велика количина се краде“, изјавио је Небензја у свом обраћању на седници Савета безбедности УН.