Прочитај ми чланак

Патрушев: Русија има јединствено оружје – може да уништи било ког противника…

0

Увереност Вашингтона у могућност да не добије одговор на превентивни ракетни удар на Русију у случају директног сукоба „веома је опасна глупост”, Русија има јединствено оружје којим је у стању да уништи сваког противника, укључујући и САД, у случају претње њеном постојању, упозорио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Он је у интервјуу за „Руску газету“ коментарисао писање низа медија о томе да је раније у марту, према подацима сервиса „Флајт радар 24“, америки стратешки бомбардер Б-52Х вежбао условни нуклеарни удар на Санкт Петербург, с растојања од 200 километара изнад острва Готланд у Балтичком мору.

„Амерички политичари, заточени у сопственој пропаганди, из неког разлога остају уверени у то да би у случају директног сукоба с Русијом САД биле способне да изведу превентивни ракетни напад након којег Русија не би могла да одговори. То је кратковида глупост, при чему је веома опасна“, рекао је Патрушев.

Према његовим речима, неко на Западу већ размишља о реваншу који ће довести до војне победе над Русијом, забораваљајући историјске лекције.

„На то можемо да кажемо само једно. Русија је стрпљива и никога не плаши војном предношћу, али има савремено, јединствено оружје, способно да уништи било ког противника, укључујући САД, у случају да постоји опасност по њено постојање“, рекао је Патрушев.

Он је истакао да ће САД након покушаја да ослабе Русију прећи на Кину која је њихов највећи економски конкурент.

„Макар од 1945. године извор сваке ескалације напетости у глобалним размерама јесте незаустављива тежња америчких власти да сачувају врховну улогу у свету. Како они мисле, сада им у томе сметају две велике државе: Русија и Кина“, рекао је Патрушев.

Он је навео да Русија смета САД због тога што „не само да води самосталну политику јачања вишеполарног света, него у великој мери и превазилази Америку у духовно-моралном и војном смислу“.

„Кина је главни економски конкурент САД. Одмах након покушаја да ослаби Русију Вашингтон ће прећи на Кину“, додао је Патрушев.

Патрушев је, такође, указао на то да је Русија, након распада Совјетског Савеза, „радила на својим грешкама“ и да сада може да обезбеди и унутрашњу стабилност и безбедност од спољних претњи.
Он је подсетио на то да су конкретне мере за уништење Совјетског Савеза одобрене пре 75 година познатом директивом Савета за националну безбедност САД – НСЦ 20/1 „Задаци за Русију“. По садржини и духу тај документ од 18. августа 1948. године био је војно-стратешке природе без временских ограничења – заправо за сва времена и за све могуће сценарије.

„С распадом Совјетског Савеза на Западу је настала еуфорија. Међутим, није дуго трајала, јер је Русија радила на грешкама. Данас наша земља може да обезбеди не само унутрашњу стабилност, већ и безбедност свог народа од спољне претње“, нагласио је Патрушев.

Он је додао да Запад озбиљно греши очекујући пропаст руске економије и раст нерасположења међу житељима Русије.

„Због тога (западни) лидери бесне због одмерене реакције Русије на санкциони притисак. Наша земља нервира оне који управљају САД и Европом због своје економске самосталности, сировинске независности, научне мисли. Исте те земље Запада су у целини и потпуно зависне од транснационалних компанија, светских пословних ланаца“, навео је Патрушев и додао да би државе попут Француске или Велике Британије „запале у хаос“, када би им биле уведене санкције као Русији.