Прочитај ми чланак

Паори у Пољској, Италији и Шпанији протестују овог викенда против ЗЕЛЕНЕ АГЕНДЕ

0

Пољопривредници у Италији, Шпанији и Пољској демонстрирају овог викенда у оквиру текућих протеста против пољопривредне политике Европске уније и захтевају мере за борбу против повећања трошкова производње, смањења профита и нелојалне конкуренције земаља које нису чланице ЕУ.

Слични протести одржани су широм блока последњих недеља. Пољопривредници се жале да су политике 27-члане ЕУ о животној средини и другим питањима финансијски терет и да њихове производе чине скупљим од увоза који нису из ЕУ.

Европска комисија, извршни орган ЕУ, направила је неке уступке током последњих неколико недеља, укључујући одлагање планова за преполовљење употребе пестицида и других опасних супстанци. Ипак, протести су се проширили.

У Пољској, где је увоз јефтиног жита, млека и других производа из Украјине изазвао посебан гнев, фармери су возили тракторе широм земље како би успорили саобраћај и блокирали главне путеве, а на некима су били постављени натписи „Политика ЕУ уништава пољске фармере“.

Привремено су блокирани приступни путеви граничним прелазима са Украјином у Хребену и Дорохуску, на истоку.

У западном граду Познању, полиција је проценила да је око 1.400 трактора ушло на улице и стигло до канцеларије регионалног гувернера. Демонстранти су тамо запалили бакље и поставили ковчег, који симболизује смрт пољске пољопривреде, као и колица напуњена стајњаком у којој је била заглављена застава ЕУ. Није било пријава насиља.

Заменик премијера Владислав Косињак-Камиш, као и лидер опозиције, позвали су комесара ЕУ за пољопривреду Јануша Војчеховског, бившег министра пољопривреде Пољске, да поднесе оставку. Војчеховски је реаговао рекавши да „неће деловати под притиском“.

Организатори, Солидарна унија индивидуалних пољопривредника, рекли су да је политика ЕУ изазвала протест.

Рекли су да су складишта за складиштење попуњена украјинским житом, што је довело до пада цена за 40% у 2023. Потражња за пољским шећером, млеком и месом је опала: као резултат тога, фармери коче улагања.

Пољопривредници су такође забринути да ће Зелени договор ЕУ, који позива на ограничења употребе хемикалија и емисије гасова стаклене баште, довести до смањења производње и прихода.

У Италији, мали конвој трактора кренуо је у петак ујутро преко историјског центра Рима до Колосеума, у пратњи полицијских патрола.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони је више пута рекла да је њена десничарска влада већ одговорила на неке од кључних захтева фармера, али да се многи од њих осећају занемарено.

Мелони је нагласила да је њена влада већ издвојила додатних 3 милијарде евра из италијанског дела фондова ЕУ за опоравак после пандемије, подижући укупна средства посвећена пољопривредном сектору на 8 милијарди евра.

У петак поподне, на округлом столу са својим министрима и појединим делегатима главних пољопривредних удружења – не укључујући представнике протеста – италијанска премијерка се такође сложила да продужи ослобађање од пореза на доходак за пољопривреднике које је на снази од 2017. године, али само за оне са ниским приходима. зарађивачи.

Многи италијански пољопривредници се, међутим, жале да се не осећају заступљеним у великим секторским удружењима, за која кажу да су уклоњена из њихових свакодневних борби.

Касније у петак, неколико представника протеста састало се одвојено са министром пољопривреде Франческом Лолобригидом, али тај потез није спречио нови конвој од стотина трактора да крене у поворку на главном обилазници аутопута у Риму.

Пољопривредници у Шпанији извели су сличне акције четвртог дана протеста заредом.

Поред политике ЕУ, шпански фармери тврде да се закон који има за циљ да гарантује да велики купци великих супермаркета плаћају фер цене за своју робу не примењује док потрошачке цене расту.

Протести у петак били су усредсређени око северних градова Овиједо, Памплона и Сарагоса, а трактори су закрчили неколико градских улица и путева. У многим местима, пољопривредници су протесте наставили преко ноћи.

Група која није повезана са три главне пољопривредне организације у Шпанији позвала је пољопривреднике да крену у Мадрид у поноћ на протест у суботу у близини седишта Социјалистичке партије премијера Педра Санчеза.

Очекује се да ће се демонстрације наставити у наредним недељама, а велики протест ће бити организован у престоници 21. фебруара.

Неколико шпанских медијских извештаја повезало је многе протесте са конзервативним и екстремно десничарским групама.

Полиција је саопштила да је током овонедељних демонстрација ухапшено 20 људи.