Прочитај ми чланак

ОСКРВНУЋЕ ХРИШЋАНСТВА Фреске у Аја Софији биће прекривене за време молитве

0

Иконе и фреске са ликовима из Библије које се налазе у Светој Софији у Истанбулу биће прекривене засторима за време молитве муслиманских верника, изјавио је представник за медије председника Турске Ибрахим Калин.

С обзиром на то да у џамијама не смеју да буду слике светаца или пророка, прошле недеље је саопштено да ће фреске и иконе бити покривене завесама, или ласерском технологијом, пренео је Ројтерс.

У данашњем интервјуу за НТВ, Калин је рекао да ће слика Девице Марије и анђела Гаврила, која се налази у правцу Кибле, односно у смеру према којем се окреће сваки муслиман током молитве, бити прекривена завесом.

Додао је да остале фреске Исуса и других хришћанских светаца нису проблем, јер се не налазе у правцу Кибле, али није прецизирао да ли ће и оне бити прекриване.

У време када се не одржавају молитве Света Софија ће бити отворена за посетиоце и у том периоду све фреске и иконе ће бити откривене.

Турски председнк Реџеп Тајип Ердоган у недељу је посетио Свету Софију да би се уверио како теку припреме за прву молитву муслиманских верника.

Изградња Свете Софије је завршена 537. године и до пада Цариграда 1453. била је једна од најпознатијих хришћанских храмова на свету. Турци су је те године претворили у џамију и назвали Аја Софија, да би отац савремене Турске Кемал Ататурк 1934. године одлучио да је претвори у музеј.