Прочитај ми чланак

Орбан:Нема ни говора да се придружимо америчким санкцијама на увоз гаса и нафте…

0

Мађарској су и даље потребни руски гас и нафта и неће се придружити САД које су увеле санкције на увоз тих производа, поручио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Како је рекао, о ставу Мађарске обавештен је и Брисел.

foto: flickr

„Ставио сам до знања да не можемо да следимо пример САД. Они су јуче увели санкције на те производе, а то ће бити бреме које премашује снаге Мађарске, стога не може бити ни говора о томе да се придружимо тим санкцијама“, рекао је мађарски премијер у видео-обраћању.

Према његовим речима, ове недеље у читавој Европи су се одвијали „озбиљни дипломатски напори“ – о овом питању је у уторак разговарао са британским премијером и колегама из Вишеградске групе, а потом са председником Европског савета Шарлом Мишелом и лидерима Словачке, Шпаније и Ирске.
Консултације су претходиле Самиту ЕУ који се одржава сутра у Француској.

Он је предочио да санкције уведене Русији већ стварају озбиљне последице које могу постати страшне ако се прошире на увоз руске нафте и гаса.

Мађарска би била посебно погођена јер се 85 одсто гаса и 64 одсто нафте која се троши у земљи увози из Русије, а око 85 одсто мађарских домаћинстава користи гас као примарни извор енергије, упозорио је Орбан.