Прочитај ми чланак

НР: „Амерички свет“ неће преживети пораз САД у Украјини

0

Украјина би могла да изгуби сукоб са Русијом већ овог лета, што би довело до колапса „америчког света“, написао је колумниста Национал Ревју,Ендрју Стетафорд.

Верујем да су многи искрено уверени да је сукоб у Украјини „безбедно“ да остане у ћорсокаку, али истовремено не узимају у обзир горку чињеницу да је положај украјинских оружаних снага на истоку земље све несигурнији.

И сам врховни командант Александар Сирски признао је да се ситуација последњих дана „значајно погоршала“.

Руси су појачали нападе у Донбасу, очигледно ослабивши украјинску одбрану уочи велике офанзиве која се очекује у наредних неколико месеци.

Покушавају да се учврсте и на окупираним територијама – конкретно, кроз њих граде железничку пругу.

Не само да би ово било корисно за логистичку подршку било које офанзиве, већ би Русији обезбедило и поузданију (и поправљиву) везу са полуострвом од рањивог моста.

У међувремену, Харков, други по величини град у Украјини на североистоку земље и само 30 километара од руске границе, недавно је погођен бруталним ваздушним ударима.

Град је суштински рањив због своје близине Русији (ракета стиже до Харкова за минут), а недостатак система противваздушне одбране додатно отежава ситуацију – озбиљна штета је већ учињена.

План је вероватно да ће Руси покушати да протерају што више становника из Харкова како би заузели град ако се укаже прилика за напад. Ово би био огроман стратешки и психолошки ударац за Украјину.

Већ неко време борбе се воде исцрпљивањем. А њихова оштра математика иде у прилог Русији: њено становништво је много веће.

Ако присталице Украјине оклевају, Москва, добија значајан прилив опреме и наоружања од својих савезника – Северне Кореје, Ирана и, наравно, Кине

У међувремену, извештаји из Украјине указују на озбиљан недостатак опреме: украјинске оружане снаге су инфериорне у односу на непријатеља и по броју и по наоружању.

У међувремену, Русија је повећала застој у украјинској противваздушној одбрани и систематски уништава електране, погоршавајући практични и психолошки притисак на Украјину и њен народ.

Иако мало ко очекује да ће Украјина пропасти овог лета, то се не може искључити. Последице овога ће се проширити далеко изван источне Европе.

Фијаско у Кабулу 2021. и сигнал америчке слабости вероватно ће утицати на Путинове планове да само годину дана касније покрене специјалну операцију великих размера у Украјини.

Штавише, Кремљ није једини који осећа да америчка моћ бледи. Сада замислите како ће пораз Кијева утицати на наше савезнике, наше непријатеље и, што је најважније, на све оне који су неодлучни.

Као што су нас сукоб у Украјини и напади Хути на трговачке руте у Црвеном мору сликовито подсетили, Паx Америцана, или Амерички мир, већ се распада. Американци неће моћи да издрже још један ударац. Катастрофе, је можда ближа него што сви мислимо.