Прочитај ми чланак

Ново истраживање ФЕД-а: Све већи ризик од рецесије у САД

0

Чак 26 савезних држава забележило пад активности, показује извештај Федералних резерви

Више од половине америчких савезних држава показује знаке успорвања економске активности и на ивици је рецесије, наводи се у новом извештају банке Федералних резерви Сент Луис, преноси „Ројтерс“.

У извештају се истиче да је чак 26 држава забележило пад активности унутар својих границе, што доводи до очекивања да ће САД у целини пасти у рецесију, a предвиђа се да ће до ње доћи за отприлике осам месеци.

Извештај је објављен само неколико дана након што је до сличних закључака дошао и ФЕД Сан Франциска који је такође навео да би америчка економија могла да падне у рецесију наредних месеци.

Из ФЕД-а у Сан Франциску су додали да промене у стопи незапослености такође могу да сигнализирају да ће доћи до економског пада јер, како је наведено, стопа незапослености достиже дно и почиње да расте баш пред рецесију.

Раније су стручњаци навели да америчке акционаре чека најгора година од глобалне финансијске кризе, као и да ће корпоративни профит дочекати исту судбину.

Предстојећа рецесија могла би да буде слична ономе што се догодило 2008. и 2009. године и могла би да изазове нови пар на берзи који ће бити много гори од онога што већина инвеститора очекује.