Прочитај ми чланак

Нови подаци о кључним именима у војно-биолошкој активности у Украјини

0

Руска војска је из извештајних докумената добила нове информације о кључним личностима војно-биолошких пројеката Сједињених Америчких Држава у Украјини, које су до сада биле у сенци, изјавио је начелник снага радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Начелник је објавио да је међу до сада непознатим кључним учесницима америчке војно-биолошке активности у Украјини извршна директорка Labyrinth Global Health Карен Сејлорс. Она је од 2016. године радила у Украјини као главни консултант на пројекту УП-10 о проучавању путева ширења афричке свињске куге.

На списку је такође сарадница на америчком Универзитету у Тенесију, директор Института за проучавање система „домаћин-патоген“ Колин Џонсон. Она је надгледала пројекат УП-8 о истраживању домета узрочника конго-кримске хеморагичне грознице и хантавируса у Украјини, а поред тога и руководила процесом прикупљања биолошких узорака од украјинских војника. Такође, Џонсонова је обезбеђивала сарадњу америчких наручилаца са центром за јавно здравље Министарства здравља Украјине.

Кирилов је истакао да је још једна од кључних личности из сенке Луис фон Таер.

„Он је директор компаније Бател, великог извођача радова кога ангажује Пентагон и Министарства енергетике САД. Од 2003. године, компанија је била задужена за реализацију на украјинској територији истраживачких пројеката, повезаних са зоонозама“, објаснио је Кирилов.

Начелник је рекао да ће добијени материјали бити предати Истражном комитету ради усвајања мера за привођење починиоца правди.

Он је подсетио да је Министарство одбране Русије раније већ наводило имена учесника у војно-биолошким програмима. Међу њима су били представници Демократске партије САД, сарадници америчког војног ресора и организације које је Пентагон ангажовао.

Откривена велика количина остатака биолошког материјала

Кирилов је такође нагласио да је почетком ове године на територији Лисичанска откривена велика количина остатака биолошког материјала и да је украјинска војска у великој журби елиминисала доказе.

„Локални становници су почетком 2023. године открили место где је похрањена огромна количина остатака биолошких материјала, који су припадали компанији ‘Фармбиотест’. Клинички узорци и болнички картони пацијената са њиховим личним подацима били су закопани, а не кремирани и уништени према утврђеној процедури, како то правила налажу. То говори о томе да су украјински војници у великој журби елиминисали доказе“, описује начелник.

САД мењају организацију војно-биолошке активности

Кирилов је подвукао да Вашингтон, под притиском светске заједнице, мења организацију војно-биолошке активности и пребацује наређења на цивилне ресоре, као што су Министарство здравља, енергетике, Агенција за међународни развој.

„То ће омогућити америчкој администрацији да избегне критику на међународним платформама и изузме Министарство одбране и ДИТРА од напада“, закључио је Кирилов.