Прочитај ми чланак

Немачке власти уклониле КРСТ СТАР 482 године са места одржавања САСТАНКА Г7

0

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок нашла се у петак на удару критика због уклањања распећа старог 482 године са места одржавања састанка Г7 у немачком граду Мунстеру.

Федерално министарство спољних послова уклонило је историјско дрвено распеће са места одржавања конференције у Мунстеру као део већег редизајнирања градске скупштине, рекао је портпарол министарства у петак у Берлину . Бербокова наводно није била умешана у то.

“То није била свесна одлука, сигурно није политичка одлука, али очигледно организациона одлука”, прокоментарисала је Бербок у петак након састанка са својим колегама из Г7. „Свиђало би ми се да га нисмо склонили.”

Ипак, конзервативни демохришћани су критиковали овај потез као неосетљив на традицију и историју. Маркус Содер, баварски премијер из Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), који је у прошлости наредио да се распећа закаче на јавним зградама у Баварској , пожалио се у твиту да се то неће догодити ни у једној другој земљи и упитао: „Да ли је ово је нова спољна политика?”

Thorsten Frei, виши члан Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), рекао је да „само они који стоје иза сопствене традиције и друштвеног карактера могу да приступе другима отворено, самоуверено и самопоуздано“, пренео је Велт. Frei је тврдио да је „хришћанска слика човека управо заједничка основа либералних и уставних демократија земаља Г7“, наводи лист.

Бербок је угостила министре спољних послова Француске, Италије, Јапана, Канаде, САД и Велике Британије, јер Немачка тренутно председава Г7. Лидери су, између осталог, разговарали о последицама по Европу због такозваног руског напада на Украјину, трансатлантској сарадњи и односима са Кином .

Сматра се да градска кућа у Мунстеру има велику симболичку вредност за хришћанство у Европи јер је била место преговора о историјском Вестфалском миру. Споразум је окончао разорни Тридесетогодишњи рат који се водио око религије широм континента.