Прочитај ми чланак

Немачка упозорава на хаотичан прилив миграната

0

Немачка је упозорила да би поново могао да се догоди хаотичан прилив миграната какав је виђен 2015. године.

Грчка и Кипар су на састанку министара ЕУ упозорили на алармантан пораст броја миграната који долазе из суседне Турске.

FOTO: ILUSTRACIJA

Министри су се састали у Луксембургу како би разговарали о мигрантској кризи у тренутку када је Грчка поново постала главна капија ка Европи за људе који беже од ратова и сиромаштва на Блиском истоку, у Азији и Афици.

„Ако пустимо све земље на спољним границама ЕУ да се саме боре са миграцијама, никада неће бити заједничке европске политике о тражиочима азила“, рекао је немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер.

Он је упозорио да, ако нема заједничке европске политике о том питању, постоји опасност да ће поново доћи до неконтролисаног прилива миграната.

Притисак на пренасељене грчке прихватне центре у Егејском мору расте, а у августу је забележен највећи месечни прилив миграната од потписивања споразума између ЕУ и Турске 2016. године, којим је у знатној мери смањен број долазака.

Хуманитарна организација Оксим наводи да се 13.000 мушкараца, жена и деце тренутно налази у кампу Морија на Лезбосу, који је предвиђен за смештај 3.100 особа.

„Деца у Морији су у веома забрињавајућој позицији“, каже се у саопштењу Оксима и истиче да су многи малолетници у том кампу без пратње и бриге одраслих.

ЕУ се плаши да би могла да се понови мигрантска криза из 2015. године, која је довела до огорчене поделе меду земљама тог блока, пораста подршке популистичким, антиимиграционим, евроскептичним и крајње десним политичким странкама.

Подаци Уједињених нација показују да је до сада ове године у Европу ушло 45.600 миграната.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!