Прочитај ми чланак

„Немачка је заиста у невољи“: Високе цене енергената воде земљу у економски колапс

0

Спој економске стагнације, виших цена енергије (због антинуклеарног идиотизма и санкција Русији) и највиших корпоративних стопа невоља у Европи сугерише да Немачку чека нагли пад – осећај који се дели међу менаџерима фондова, кредитним трговцима и немачким руководиоцима који су се бунили у Давосу прошлог месеца, наводи Блумберг.

Лоше вести настављају да се гомилају. Након што се економија смањила у последњем кварталу прошле године, лоша рана истраживања за 2024. показују да је мало предаха.

Потражња зајмопримаца за улагањем у машинску индустрију, фабрике и технологију је опала, стварајући ризик да ће домаћи раст дугорочно бити ометен, јер се компаније фокусирају на превазилажење тренутне борбе. А сада расте забринутост због изложености неких зајмодаваца нестабилном америчком тржишту корпоративних некретнина. -Bloomberg

„Немачка је заиста у невољи“, каже менаџер фонда Барингс Брајан Мангвиро. „Све велике производне економије успоравају, али у Немачкој је то додатно отежано вишим трошковима енергије. Постоје и изазови у аутомобилском сектору са конкуренцијом која долази из Кине.“

У међувремену, немачки руководиоци су били изразито лоше расположени у Давосу прошлог месеца – и сматрали су да се у највећој европској економији више не може рачунати на стабилан раст – и уместо тога се суочавају са периодом хаоса усред конкуренције у свему, од машинске индустрије до аутомобила.

„Економски изгледи земље и даље су тмурни“, наводи се у Европском индексу Weil, наводећи стагнирајућу профитабилност уз притисак ликвидности.

Немачка се појављује као тржиште са највећим проблемима у Европи, под утицајем неколико фактора као што су погоршање показатеља улагања, притисци ликвидности и стагнирајућа профитабилност, који су присутни од почетка године. Економски изгледи земље и даље су мрачни, јер и њена влада и Европска комисија предвиђају смањење њене економије од 0,4% за 2024. због високе инфлације, повишених цена енергије и споре међународне трговине. -Европски индекс

Штавише, растуће каматне стопе у последње две године су погоршале проблеме – посебно на тржишту некретнина. Аналитичари Морган Станлија су у среду рекли клијентима да продају старије обвезнице повезане са Deutsche Pfandbriefbank АГ због велике изложености зајмодавца на америчком тржишту комерцијалних некретнина.

Акције Pfandbriefbanke ослабиле су око 15% овог месеца, док су друге немачке финансијске институције имале значајан пад Блоомберг индекса банкарских обвезница којима доминира евро – укључујући АТ1 од 750 милиона евра Ландесбанк Баден-Вурттемберг и 300 милиона евра од Аареал банке АГ у уторак.

Према Блоомбергу, прошлог месеца је у невољи било преко 13,6 милијарди долара зајмова и обвезница које су издале немачке компаније – преко 13 пута више него у Италији.

„Невоља се шири и на друге секторе“, изван некретнина, грађевинарства и малопродаје – каже Кристијан Ебнер, генерални директор саветодавног тима за финансијско реструктурирање компаније Алварез & Марсал. „Производња почиње да утиче“, наставио је он, додајући да ће аутомобилска индустрија „и даље бити проблематично дете“.

Такође је фактор који се мења у немачкој политици – главни извршни директор Деутсцхе Банк АГ Кристијан Шивинг је недавно изразио забринутост да конзервативна странка АфД доприноси смањењу инвестиција.

Министар финансија Кристијан Линднер није пропустио прилику да се сложи.

„АфД представља локацијски ризик“, рекао је он у понедељак. „Ово је странка која доводи у питање основни консензус наше земље, односно европске интеграције.

Док су немачки руководиоци узнемирени, други учесници Давоса осетили су мирис крви у води – како су шапутања међу банкарима и саветницима открила значајан пораст интересовања приватних компанија и директних зајмодаваца, наводи се у извештају.

Према увидима из интервјуа Блумберг телевизије, предводник је Виктор Кхолса, оснивач и главни инвестициони службеник Стратегиц Валуе Партнерс. Кхолса жели да обезбеди зајмове по високим стопама, и/или да стекне компаније са значајном задуженошћу, убризгавањем преко потребног капитала.

Према Кхолс, постоји „прилика да се дају ти зајмови са високим каматним стопама или да се купе компаније које су прилично заокупљене тамо где убризгавате капитал“, додајући „Тај сет прилика заиста можемо да видимо“.

Тренд је наглашен доласком тешких нападача као што су Арес Манагемент Цорп. и Блацкстоне Инц., који су отворили испоставу у Франкфурту са циљем да позајмљују немачким предузећима или финансирају откупе приватног капитала. Овај прилив страног капитала који жели да капитализује домаће невоље сигнализира забрињавајућу динамику, пошто ентитети као што је Тецхем ГмбХ постају мете трансакција у позадини забринутости за квалитет и преузимања зајмодаваца због кршења уговора о зајму.

Сценарио који се развија није ограничен само на тржишта капитала и дуга. Продавци на кратко су такође у игри, са запањујућих 5,7 милијарди евра уложених против немачких компанија. Групе као што је Кубе Ресеарцх & Тецхнологиес Лтд. кладе се против националних лидера, укључујући Деутсцхе Банк АГ, Волксваген АГ и Воновиа АГ, указујући на шири скептицизам у погледу отпорности немачког корпоративног сектора усред економских турбуленција.

Некретнине су уништене…

Опет под теретом пада цена некретнина и спектра значајног пада вредности канцеларијских простора, невоље сектора некретнина само су погоршане растућим каматним стопама – са последицама које би могле да изазову озбиљне отписе како зајмопримцима тако и зајмодавцима. Ентитети као што су Адлер Гроуп СА и Сигна Ренеа Бенка, посебно се клате на ивици финансијских понора – несигурне ситуације коју погоршава банкарски сектор који се, упркос прошлој отпорности, суочава са забринутошћу због изложености комерцијалним некретнинама и економској стагнацији.

Бундесбанка је у новембру упозорила да је на почетку 2023. „садашња вредност банкарске књиге” била негативна за 15 штедионица и 37 кредитних задруга, додајући да су оне посебно осетљиве на повећање каматних стопа. Од тада су стопе ЕЦБ порасле за 2 процентна поена.

Једна трећина кредита за комерцијалне некретнине у Немачкој суочава се са вишим трошковима позајмљивања током три године, што би могло да доведе до наглог пораста неплаћања кредита и обезвређења, саопштио је надзорни одбор.

Инвеститори са фиксним приходом постали су неспремнији да додају изложеност зајмодавцима изложеним ЦРЕ, као што се види у издавању покривених обвезница, најсигурније врсте дуга који банке могу да продају. Аареал Банк АГ је морала да се ослони на своје водеће менаџере, који су ставили 125 милиона евра у књигу налога, да би у јануару добили четворогодишњу понуду од 500 милиона евра. -Блоомберг

Упозорења Бундесбанке о рањивости штедионица и кредитних задруга на повећање каматних стопа наглашавају крхкост финансијског екосистема. Потенцијал неиспуњавања кредита и обезвређења је велики, са значајним делом кредита за комерцијалне некретнине у ризику. Неспремност инвеститора са фиксним приходима да се ангажују са зајмодавцима изложеним овим ризицима наглашава растућу кризу поверења, чак и док се компаније и станодавци држе наде у одлагање стопе под мантром „Преживети до 2025“.