Прочитај ми чланак

НАУЧНИЦИ ПРОНАШЛИ НАЧИН како да Сахару учине плодном

0

Група метеоролога из САД, Кине и Италије спровела је анализу климе пустиње Сахаре, која је показала да би тај регион поново могао да постане полдан, саопштио је лист „Сајенс“.

Научници су предложили да се преко целе површине пустиње (преко девет милиона квадратних километра) поставе соларни панели и ветрењаче, што би овај регион претворио у највећег произвођача електричне енергије на свету – производило би се четири пута више струје него што човечанство данас троши.

© Fotolia / Rechitan Sorin

Међутим, тај мегапројекат би уједно и променио климу у пустињи, јер би ти објекти изазвали два пута више падавина, што би убрзало вегетацију.

Ветрењаче би промениле токове ветрова, док би соларни панели одбијали сунчеву светлост и тиме би се охладила површина пустиње, што би, према мишљењу научника, било довољно да се у Сахари поново покрене земљорадња.

Ова група научника је истражила и друге пустиње широм планете да ли би било могуће спровести сличне пројекте. Међутим, испоставило се да је једино Сахара погодна за то због климатских услова и величине пустиње.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!