Прочитај ми чланак

Научници поручују да неће бити потребне КОВИД вакцине за “борбу” против вируса

0

Научници поручују да нам ковид 19 вакцине више неће бити потребне јер су у телу човека пронашли антитела која нас штите од свих до сада познатих сојева корона вируса.

Антитела изолована из имуног система пацијената, који су се опоравили од ковид 19, показала су се као ефикасна у неутралисању свих познатих сојева вируса, укључујући и Делта и Омикрон варијанту вируса. Према истраживачима са Тел-Авив Университy ово откриће може да елиминише потребу за поновљеним допунским вакцинацијама и ојача имуни систем угроженог становништва.Изоловано 9 антитела ефикасних и против Омикрон соја

Истраживање су водили др Natalie Freund и колеге са Одељења за клиничку микробиологију и имунологију на Sackler Faculty of Medicine, а студија је објављена у часопису Nature Communications Biology. Ово истраживање сматра се наставком прелиминарне студије спроведене у октобру 2020. године, током врхунца кризе ковид 19 пандемије. У то време, др Фреунд и њене колеге су секвенционирале све Б ћелије имуног система из крви људи који су се опоравили од првобитног, изворног соја САРС-ЦоВ-2 вируса у Израелу. Изоловали су 9 антитела која су пацијенти произвели. Истраживачи су сада открили да су нека од ових антитела веома ефикасна у неутралисању нових варијанти корона вируса, као што је Омикрон и његови подсојеви.

– У претходној студији смо показали да су различита антитела, која се формирају као одговор на инфекцију оригиналним вирусом, усмерена против различитих места вируса. Најефикаснија антитела била су она која су се везала за шиљак, С протеин вируса, на истом месту где се шиљак везује за ћелијски рецептор АЦЕ2. Наравно, нисмо само ми изоловали ова антитела, а светски здравствени систем их је увелико користио све до доласка различитих варијанти корона вируса, који су, чињеница је, већину тих антитела учинила бескорисном – објаснила је др Наталиа Фреунд.

Показало се да су антитела ефикасна чак 97 одсто

У тренутној студији, како истиче др Freund, истраживачи су доказали да два друга антитела, ТАУ-1109 и ТАУ-2310, која везују вирусни С протеин у различитом подручју од региона где је већина антитела била концентрисана до сада (и стога су била мање ефикасна у неутралисање оригиналног соја) су заправо веома ефикасне у неутралисању Делта и Омикрон соја вируса.

– Према нашим налазима, ефикасност првог антитела, ТАУ-1109, у неутралисању Омикрон соја је 92 одсто, а у неутралисању Делта варијанте – 90 процената. Друго антитело, ТАУ-2310, неутралише Омикрон варијанту са ефикасношћу од 84 одсто, а Делта варијанту чак 97 процената ефикасно – нагласила је др Фреунд, која сматра да је изненађујућа ефикасност ових антитела могла да буде повезана са еволуцијом вируса.

– Инфективност вируса повећавала се са сваком варијантом јер је сваки пут вирус мењао аминокиселинску секвенцу дела шиљастог протеина, који се везује за АЦЕ2 рецептор, чиме се повећава његова инфективност и истовремено избегавају природна антитела, која су створена након вакцинације. Насупрот томе, антитела ТАУ-1109 и ТАУ-2310 се не везују за место везивања АЦЕ2 рецептора, већ за други регион С протеина – област вирусног шиљка, која из неког разлога не пролази кроз много мутација, и стога су ефикасни у неутралисању више вирусних варијанти. Иначе, ови налази појавили су се када смо тестирали све до сада познате сојеве корона вируса – истакла је др Фреунд.

Циљано лечење антителима може да буде замена за ковид 19 вакцине

Два антитела, клонирана у лабораторији др Natalie Freund на Тел-Авив Университy, послата су на тестове како би се проверила њихова ефикасност против живих вируса у лабораторијским културама на University of California San Diego и против псеудовируса у лабораторијама Faculty of Medicine of Bar-Ilan University Medicinskog у Галилеји. Резултати су били идентични и подједнако охрабрујући у оба теста.

Др Freund верује да ова антитела могу да направе револуцију у борби против ковид 19, јер, како каже, „морамо да сагледамо ковид 19 пандемију у контексту претходних избијања болести којима је човечанство присуствовало“.

– Људи који су вакцинисани против малих богиња при рођењу, и који данас имају 50 година, још увек имају антитела, тако да су вероватно бар делимично заштићени од актуелног вируса мајмунских богиња. Нажалост, то није случај са корона вирусом. Из разлога, које и даље још не разумем у потпуности, ниво антитела против ковид 19 инфекције значајно опада после три месеца, због чега видимо да се људи заразе изнова и изнова, чак и након што су три пута вакцинисани. По нашем мишљењу, циљано лечење антителима и њихова испорука у тело у високим концентрацијама може да послужи као ефикасна замена за трећу или четврту појачивач дозу, посебно за ризичне популације и оне са ослабљеним имунолошким системом. Инфекција ковид 19 може да изазиве озбиљну болест, а знамо да давање антитела у првим данима након инфекције може да заустави ширење вируса. Због тога је могуће да коришћењем ефикасног третмана антитела нећемо морати да дајемо нове, појачивач дозе целој популацији сваки пут када се појави нова варијанта корона вируса – објаснила је др Natalie Freund.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!