Прочитај ми чланак

НАТО припрема посебан пакет мера за БиХ да „јача отпорност“ на утицаје из Русије

0

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је да Алијанса припрема посебни пакет мера чији је циљ да допринесе очувању стабилности и мира у Босни и Херцеговини, известила је данас министарка спољних послова те земље Бисера Турковић.

У објави на Фејсбуку*, Турковић је појаснила да је од Столтенберга добила писмо у којем је он уверава да се предузимају све мере опреза условљене нестабилном сигурносном ситуацијом на европском континенту и кризом у Украјини, а за шта се као кривац апострофира Русија.

„НАТО је спреман да настави да подржава партнере који могу бити изложени малигном утицају и притиску (Русије) како би ојачао њихову отпорност. Као што знате, НАТО развија сет мера, посебно скројених за Босну и Херцеговину складно вашим потребама“, наводи се у Столтенберговом писму које је цитирала Турковић, преноси Танјуг писање Хине.

Реч је о одговору на писмо које је Турковић још у априлу послала у седиште УН, НАТО-а, као и на адресе лидера ЕУ. Писмо је садржало упозорења о безбедносним претњама по БиХ након избијања кризе у Украјини.

Столтенберг је у свом одговору поновио јасну подршку евроатлантском путу БиХ односно њеном интегрисању како у Европску унију, тако и у НАТО, те је најавио наставак сарадње чији је циљ спровођење реформи нужних да би се ти циљеви остварили.

Он је навео да је стабилност западног Балкана дугорочни стратешки циљ Алијансе којем остаје до краја предана. Изразио је забринутост због „сепаратистичке реторике и активности које прете одржању Дејтонског споразума“.

Навео је и да НАТО снажно и јасно подржава суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и функционисање њених институција.