Прочитај ми чланак

Након свађе сточара и фармера настао масакр: Полиција пронашла 46 тела

0

Најмање 46 тела пронађено је након што су наоружани нападачи напали рурално село на северу централне Нигерије.

Напад се догодио у заједници Умогиди у држави Бенуе, где су сукоби између номадских сточара и насељених фармера уобичајени, пише Гардијан.

„Пронађено је 46 тела, а многи људи се и даље воде као нестали, па би број убијених могао бити већи“, рекао је у петак Пол Хемба, саветник за безбедност гувернера државе Бену.

За покољ је окривио сточаре за које је рекао да су нападали локалне заједнице у последњих месец дана.

„Војници су упућени у то подручје, тако да је ситуација сада мирнија“, додао је.

Мотив напада није јасан, али је Бенуе једна од држава које су најтеже погођене сукобима између фармера и сточара које оптужују да уништавају пољопривредно земљиште испашом стоке.

Бала Ејех, председавајући локалне владе града Откупио у Бенуеу, рекао је да су наоружани нападачи напали људе који су се жалили на инцидент који се догодило дан раније, а у ком је убијено троје људи. Додао је да се међу 46 убијених налазе његов син и двоје рођака.

Иначе, насиље је само један у низу безбедносних изазова са којима се суочава новоизабрани председник Бола Тинубу, који је прошлог месеца победио на председничким изборима који су обележила велика одлагања и оптужбе за намештање гласова.

Безбедносне снаге се такође боре сукобом џихадиста на северозападу земље који траје већ 14 година и нападима сепаратиста на југоистоку земље.

Такође, насиље међу заједницама прерасло је у шири криминал на северозападу и у центру Нигерије, где тешко наоружане бандитске милиције харају селима и врше масовне отмице ради откупнине.