Прочитај ми чланак

Москва објавила списак страних плаћеника

0

Москва објавила списак о броју страних плаћеника у Украјини. Како се наводи, међу европским земљама Пољска је неприкосновени лидер по броју, како пристиглих тако и погинулих.

Саопштење портпарола Министарства одбране Русије генерала Игора Конашенкова о страним плаћеницима:

У позадини све већег броја војних неуспеха кијевског режима и огромних дневних губитака у људству и техници, прилив страних плаћеника у Украјину не само да се смањио, већ се заправо креће у супротном смеру.

– Упркос напорима кијевског режима и повећању исплата, режим у Кијеву не може да заустави процес одласка плаћеника на „онај“ свет или назад у земље њиховог боравка. Недавна испразна прича о „20.000“ странаца који се „боре“ против руских оружаних снага је обична лаж.

– Као што смо већ напоменули, Министарство одбране Русије прати и евидентира боравак у Украјини сваког представника овог међународног скупа „безглавих коњаника“. Штавише, наше базе података сада укључују не само плаћенике који су директно укључени у непријатељства као део украјинских јединица. Узимамо у обзир и инструкторе који су стигли да обуче, помогну у раду и поправци западног наоружања испорученог Украјини.

Данас објављујемо ову статистику.

– Дакле, међу европским земљама, Пољска је неприкосновени лидер по броју, како пристиглих тако и погинулих плаћеника. Од почетка специјалне војне операције у Украјину је стигла 1831 особа, од којих је 378 већ уништено, док су 272 плаћеника отишла назад у своју земљу. Следи Румунија – 504 стигла, 102 мртва, 98 се вратило. На трећем месту је Велика Британија – 422 дошла, 101 погинуо, 95 се вртаило. Са америчког континента предњачи Канада – стигло 601, уништено 162, вратило се 169. На другом месту су Сједињене Државе – стигло 530, 214 погинуло, 227 се вратило.

– Са Блиског истока, Закавказја и Азије, пре свега, из Грузије је стигло 355 плаћеника, од којих је 120 уништено, а 90 је напустило Украјину. Затим следе милитанти терористичких група распоређених из области сиријског Транс-Еуфрата под контролом САД-а – 200 људи. До данас их је 80 уништено, а 66 је напустило Украјину.

– Укупно, са наше листе од 17. јуна 2022. која укључује плаћенике и специјалисте за оружје из 64 земље, од почетка специјалне војне операције у Украјину је стигло 6956 људи. Од тога је 1956 већ уништено, а 1779 се вратило.