Прочитај ми чланак

ММФ издао упозорење: Следи нови скок цена хране

0

Инфлација цена хране могла би да порасте сада након што је украјински договор о житу раскинут, каже портпарол

Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је у среду да раскид уговора о житу за Црно море прети да погорша глобалну несигурност хране и изазове скок цена, посебно у сиромашнијим земљама.

Споразум између Русије и Украјине уз посредовање УН, који омогућава безбедан пролаз украјинском извозу пољопривредних производа преко Црног мора, раскинут је раније ове недеље.

„ Прекид иницијативе утиче на снабдевање храном земаља које се у великој мери ослањају на пошиљке из Украјине, посебно у Северној Африци, Блиском истоку и Јужној Азији“, рекао је портпарол ММФ-а, а цитира Ројтерс.

„ То погоршава изгледе за сигурност хране и ризикује повећање глобалне инфлације хране, посебно за земље са ниским приходима. ”

Портпарол је напоменуо да је споразум био важан фактор за глобалну безбедност хране, јер је помогао да се олакша извоз житарица и ђубрива из Украјине на глобално тржиште, чиме је смањен притисак на међународне цене хране. Он је додао да ће зајмодавац наставити да прати ситуацију у региону и утицај било каквих дешавања на глобалну безбедност хране.

Москва је у понедељак ујутро објавила одлуку да раскида договор о житу, наводећи као разлог неуспех других страна да испуне своје обавезе у вези са руским пољопривредним извозом.

Првобитни споразум је био пропраћен меморандумом Русије и УН који је имао за циљ да олакша руски извоз ублажавањем санкција које се на њега односе. У документу се, између осталог, тражи да се руски пољопривредни зајмодавац Росселхозбанк поново повеже на СWИФТ међубанкарски систем за размену порука, да се омогући испорука резервних делова за пољопривредну механизацију и да се укину ограничења осигурања и логистике. Ниједан од ових захтева до сада није испуњен.

Портпарол Дмитриј Песков рекао је да ће се Москва одмах вратити аранжману када се испуне њени услови. Он је додао да је Русија спремна да бесплатно испоручује жито земљама са ниским приходима које су највише погођене несигурношћу хране.