Прочитај ми чланак

Мистериозна смрт белоруског министра после састанка са хрватским НАДБИСКУПОМ

0

Владимир Макеј белоруски министар спољних послова, преминуо је у 64. години, пренела је у суботу државна новинска агенција Белта. Како се наводи министар није имао здравствених проблема, а последњи важан састанак који је одржао имао је са једним Хрватом.

Макеј, белоруски министар који је преминуо, састао се у петак са апостолским нунцијем надбискупом Антом Јозићем, који своју службу обавља у Белорусији

Разговарали су о 30. годишњици успостављања дипломатских односа између Белорусије и Свете Столице, интеракције Ватикана и Минска, те тренутном положају Римокатоличке цркве у Белорусији, објавило је белоруско Министарство спољних послова.

Као што је могло да се очекује, одмах су кренуле спекулације да ватиканска дипломатија покушава да заустави рат између Русије и Украјине, а посредничка улога запала је Јозићу.

„Чудна смрт. На време. Баш јуче је разговарао о мировном плану са папиним изаслаником“, објавио је руски Телеграм канал Мардан уз двосмислени закључак да је „Макеј био Лукашенков главни канал комуникације са Западом“

Случајност или ликвидација? – објавио је руски канал Легитимниј.

„Он (Макеј) је био главни прикривени лобиста за западне интересе у Минску. Да ли је ово случајност? Или га је неко ликвидирао јер није испунио оно што је обећао? Или је, напротив, био осумњичен за ‘цурење информација‘?“, наводи канал, додајући да је „Макејев главни сан био да постане председник Белорусије“.

Много је нагађања, а она се своде на то да је Макеј пре смрти нешто договарао са Јозићем.

Надбискуп Анте Јозић је у дипломатску службу Свете Столице ступио у јулу 1999. Папа Фрања именовао га је у мају 2020. за апостолског нунција у Белорусији.

Папи је, очигледно, био потребан неко ко ће покушати да успостави комуникацију са тамошњим режимом.

Медији наводи да је Јозић у Минск стигао у недељу 11. новембра 2020, где је у дипломатском представништву Свете Столице заменио дотадашњег нунција Габора Пинтера. Крајем прошле године је апеловао да се мигрантима који су живели у нехуманим условима на белоруско-пољској граници обезбеде пристојнији, као и приступ процесима азила.

Јозић је једном приликом рекао је да Белорусија и Ватикан настављају да раде на конкордату.

Рад на споразуму почео је давно и наставиће се – рекао је надбискуп и напоменуо да је отворен за наставак сарадње на различитим нивоима између Ватикана и Белорусије.

Мој рад и моја присутност овде допринеће пре свега јачању моралних и духовних вредности – нагласио је.

Владимир Макеј још једно је име на листи мистериозних смртних случајева преминулих који су били блиски са Русијом.