Прочитај ми чланак

МИП Русије: У Европи се дешава разрада сценарија за употребу нуклеарног оружја САД

0

Ових дана се у Европи дешава разрада практичних сценарија за употребу нуклеарног оружја САД уз ангажовање војног особља ненуклеарних земаља, изјавио је заменик шефа руске делегације Константин Воронцов на састанку Првог комитета Генералне скупштине УН.

„НАТО блок који нам се отворено супротставља, демонстративно и на нивоу доктрине дефинише себе као нуклеарну алијансу. На територији ненуклеарних савезничких држава САД распоређено је америчко нуклеарно оружје. Практични сценарији његове примене уз ангажовање војног особља ненуклеарних држава разрађују се буквално ових дана“, истакао је Воронцов.

Према његовим речима, не крије се антируска усмереност оваквих корака.

„Јавно се дозвољава даље приближавање овог потенцијала нашим границама. Овакви неодговорни поступци повећавају стратешке ризике, укључујући нуклеарне и успоравају напоре у области разоружања“, нагласио је он.

Русија отворена за рад на спречавању трке у наоружању

Воронцов је још нагласио да је Русија отворена за рад на спречавању трке у наоружању, смањењу напетости и минимизацији стратешких ризика, али то је могуће само на темељу поштовања њених интереса и равноправности.

„У јулу 2021. године на руску иницијативу у фебруару прошле године је на пет година продужен уговор о ограничењу атомског наоружања (СТАРТ). У јулу 2021. године на основу договора руског и америчког председника инициран је свеобухватан дијалог о стратешкој стабилности. Међутим, Сједињене Америчке Државе девалвирале су ове напоре за дијалог“, истакао је Воронцов.

Од велике важности уздржаност нуклеарних држава

Воронцов је оценио да је данас као никада важно одговорно и уздржано понашање нуклеарних држава, додавши да је заоштравањем украјинске кризе, изјава о неприхватљивости нуклеарног рата добила додатни призвук.

Он је подсетио да су 3. јануара 2022. године овај постулат потврдили лидери пет нуклеарних сила у заједничком саопштењу.

Дипломата је закључио да је Русија чврсто одана принципу да у нуклеарном рату не може бити победника и да он никада не сме бити покренут.

САД спремне на нове преговоре

Са друге стране, помоћник државног секретара САД за контролу над наоружањем, верификацију и поштовање споразума у овој области Мелори Стјуарт је на седници ГС УН истакла да су САД посвећене пуној и ефикасној имплементацији СТАРТ-3, укључујући обнављање инспекције објеката, који су били стављени на паузу у марту 2020. године због пандемије.

Према њеним речима, „САД су спремне за оперативне преговоре о новом механизму за контролу над наоружањем, који ће сменити СТАРТ-3, кад истекне 2026. године. Али, такви преговори захтевају да партнери делују у доброј вери“.

Раније је заменик руске делегације на конференцији о Споразуму Андреј Белоусов изјавио да сарадња Русије и САД о спровођењу Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) није прекинута и Москва се нада да ће се сарадња наставити све до истека уговора у фебруару 2026. године, изјавио је заменик руске делегације на конференцији о Споразуму Андреј Белоусов.

Споразум СТАРТ

Пре тачно 30 година Русија и САД закључиле су први Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 1). документ је потписан 31. јула 1991. године на састанку Горбачова и тадашњег председника САД Џорџа Буша Старијег у Москви.

Тренутно је између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава на снази Споразум СТАРТ 3, који истиче у фебруару 2026. године. Према Споразуму, свака страна ће смањити своје нуклеарне арсенале да за седам година и даље укупан број наоружања не прелази 700 интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета на подморницама и тешких бомбардера, као и 1.550 бојевих глава и 800 лансера.

Русија и САД су почеле да усаглашавају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али су прекинуле дијалог након почетка специјалне операције у Украјини.