Прочитај ми чланак

Михаил Хазин: Хрватску треба ликвидирати, Мађарска да узме север, Србија остатак!

0

Изјава Михаила Хазина, руског аналитичара и некадашњег сарадника председника Владимира Путина, узбуркала је духове у Хрватској!

Хазин, аналитичар медијске куће Спутњик и члан савета Међународног евроазијског покрета, невладине руске организације која има подружнице у тридесетак држава, шокантно предвиђа скору пропаст ЕУ.

Сматра да ће се то догодити за две до три године, а поготово ће се убрзати ако на власт у САД дође Доналд Трамп. Хазин тврди да ЕУ одбрамбено стоји лоше и да ће је Вашингтон оставити да се сама брани.

Тврди да Европа има само 350.000- 400.000 војника, које у случају сукоба са Русијом може послати на прву линију фронта, а да ће бранити само линију од Балтика до Алпа.

– А што ће у том случају бити с Пољском односно Румунијом и Бугарском – пита се Хазин током разговара за белоруску агенцију Белсат и тврди да ће се у том случају границе Европе вратити на стање из 1945. године.

Занимљиво је и Хазиново размишљање о Хрватској.

– Не заборавимо да Виктор Орбан стално говори да је Мађарска увек имала излаз на море и да је била поморска држава – наводи аналитичар.

А да би се то догодило треба према његовом мишљењу „ликвидирати“ Хрватску.

– Замислимо ту ситуацију да у тренутку распада ЕУ Мађарска и Србија одлуче да Хрватску треба ликвидирати – наводи Хазин.

Србија, каже, али не објашњава како, узима Босну и Херцеговину.

– Знамо да Хрватска има уску обалу и само је неколико километара удаљена од босанских планина. Мађарска би узела себи северни део Хрватске с морем, а остатак Србија – закључује Хазин и наглашава да Орбан стално говори да му треба излаз на море.

Хазин такође наводи да су закарпатска Украјина и румунска Трансилванија Орбанове мете, међутим, како Јутарњи примећује, уопште не објашњава како би нека од његових претпоставки могла да се оствари.

Такође сматра да Украјина неће постојати и додаје да би било боље да Лавов узме Словачка, а не Пољска.

Хазин је закључио да ће доћи и до нове Јалте која ће прекројити Европу јер је прерасподела према његовом мишљењу већ почела.