Прочитај ми чланак

Масовне демонстрације у Ирану: Снаге безбедности пуцале на демонстранте

0

Након данашњег позива на масовне демонстрације у Ирану, снаге безбедности су пуцале на демонстранте, саопштила је иранска група за људска права Хенгав.

Према наводима те групе, масоване демонстрације су организовање у Сакезу, Дивандареху, Махабаду и Санандаџу, пренео је Ројтерс.


У једној од школа на градском тргу у Сакезу ученице су узвикивале „жена, живот, слобода“, саопштио је Хенгав.

Та иранска група за људска права је навела да су иранске снаге безбедности покренуле акције у два курдска града.

Снаге безбедности пуцају на демонстранте у Санандаџу и Сакезу, истакао је Хенгав.

Та организација за људска права је навела да полиција користи и сузавац. На налогу Тавсир 1500 на Твитеру, који има много пратилаца, стоји да су снаге безбедности пуцале на демонстранте у два курдска града на северозападу Ирана.

Групе за поштовање људска права наводе да су снаге безбедности убиле више од 150 људи, док је на стотине повређено и на хиљаде ухапшено на протестима.

Антивладини протести у Ирану почели су прошлог месеца, након смрти младе Иранке Масхсе Амини (22) коју је притворила полиција за морал, због наводног кршења правила ношења хиџаба.

Амини је пала у кому неколико сати након хапшења и преминула 16. септембра у притвору.

Иранска влада је протесте описала као заверу непријатеља Ирана, укључујући САД и оптужила демонстранте за насиље у којем је убијено најмање 20 припадника снага безбедности.