Прочитај ми чланак

Мароко није прихватио помоћ Француске и Макрон није срећан

0

Париз и Рабат су последњих година имали тешке односе, посебно у вези са спорном територијом Западне Сахаре, коју Мароко жели да Француска призна као мароканску, подсећа Ројтерс

Председник Француске Емануел Макрон обратио се у уторак мароканској јавности видео поруком, рекавши да је Париз спреман да пружи помоћ у опоравку те земље од разорног земљотреса ако краљ Мухамед VI прихвати понуду Француске.

„Желео сам да се директно обратим Мароканцима да вам кажем да је Француска очајна… због овог страшног земљотреса“, рекао је Макрон у видео снимку објављеном на друштвеним мрежама, додајући: „Бићемо на вашој страни“.

Париз и Рабат су последњих година имали тешке односе, посебно у вези са спорном територијом Западне Сахаре, коју Мароко жели да Француска призна као мароканску, подсећа Ројтерс.

Мароко није имао изасланика у Паризу од јануара.

Билборди у Француској и ТВ емисије говоре о солидарности са Мароком након разорног земљотреса, а велика француско-мароканска заједница се организује да шаље помоћ, међутим једна особа није у могућности да помогне и није задовољна због тога, то је Емануел Макрон, пише „Блумберг“.

Иако је Рабат прихватио званичне понуде помоћи из Шпаније, Велике Британије, Катара и Уједињених Арапских Емирата, он је игнорисао помоћ свог бившег „колонијалног владара“.

Видно фрустрирани француски председник објавио је видео у којем критикује „контроверзе које не би требало да постоје“ између Рабата и Париза и поновио да је његова влада спремна да пошаље помоћ, пише „Блумберг“.

„Једина особа овлашћена да се обрати мароканском народу је краљ Мухамед VI. Да је Макрон желео да поправи ствари или изрази жељу да пружи хуманитарну помоћ Мароку, требало је то да уради званичним дипломатским каналима без помпе“, написао је на друштвеној мрежи Икс Самир Бенис, уредник једног енглеског новинског портала.

Како је пренео АФП, помоћ Француске је у приправности, али челник једне добротворне спасилачке организације, рекао је да његови хуманитарни радници нису добили зелено светло од мароканске владе.

Везе између Париза и Рабата су дубоке. Према статистичким подацима, Мароканци представљају највећу француску дијаспору после Алжираца, са око 12 одсто миграната који живе у Француској, a рођени су у Мароку.

Од најмање 1,5 милиона људи, половина има двојно држављанство. Краљ Мухамед често путује у Париз из приватних разлога.

Како је пренео хрватски портал Индекс, Мароко каже да жели задржи контролу и не жели да ризикује потенцијално хаотичну ситуацију са десетинама земаља и организација које долазе у помоћ.

„Недостатак координације у таквим случајевима био би контрапродуктиван“, рекле су тамошње власти.

Владин критичар и активиста Мати Мунџиб рекао је да је то погрешан одговор када је помоћ очајнички потребна, посебно у забаченим подручјима.

„Мислим да је стварно грешка инсистирати на суверенитету и националном поносу. Ово није тренутак за одбијање јер је помоћ неопходна, чак и развијене земље прихватају спољну помоћ у катастрофама“, рекао је он за Би-Би-Си.

Подсетимо, Мароко је у петак увече погодио снажан земљотрес какав ова земља не памти. Број погинулих у земљотресу магнитуде 6,8 порастао је, како су јуче медији пренели, на 2.901 страдалих.