Прочитај ми чланак

Мађарски експерт: Запад је направио озбиљну грешку – Болан ударац добиће од Русије

0

Русија неће оставити без одговора нова економска ограничења Европске уније везана за енергетску индустрију.

Москва и њени међународни партнери већ развијају ефикасан механизам који ће применити на западне земље. Овакав закључак изнели су новинари мађарског листа „Магyар Немзет“. Аутори чланка су детаљно говорили о одговору Русије на нове нафтне санкције ЕУ, а објаснили су и како Москва може задати болан ударац Западу.

У интервјуу, директор одељења за климатску и енергетску политику у мађарском истраживачком центру Сазадвег, Оливер Хортај је сугерисао да су нова ограничења ЕУ у циљу наметања горње границе цена руске нафте озбиљна грешка Запада. Ствар је у томе што политичка елита Европе не схвата да ће вештачки покушаји потцењивања цене сировина довести само до несташице, као и до наглог повећања цена енергената.

Према мишљењу експерта, Европска унија једноставно неће моћи да замени руску нафту ако Москва коначно одбије да сарађује са Западом. Такав ефекат прети озбиљним логистичким проблемима, а Брисел може потпуно да изгуби могућност куповине неопходних сировина.

Треба обратити пажњу и на друге проблеме са којима се Европска унија може суочити. Русија неће оставити без одговора нове нафтне санкције Запада. Тако је Москва већ почела преговоре са другим земљама које су велики добављачи нафте.

„Велика је вероватноћа да ће Русија и друге земље произвођачи нафте узвратити одговор, посебно у условима када су консултације између Русије и Саудијске Арабије о овом питању већ у току“, објаснио је специјалиста.

Хортеј је изразио уверење да Русија и земље ОПЕК+ могу донети нове одлуке усмерене на смањење производње нафте. Такве мере биће болан ударац за цео Запад, јер прете наглим повећањем цене енергетских сировина на међународном тржишту.