Прочитај ми чланак

„Лопов се сам одаје“: Москва огорчена због блокирања седнице СБ УН…

0

Русија је огорчена због непрофесионалног понашања француске делегације која је спречила одржавање седнице СБ УН о агресији НАТО на Југославију, саопштила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Огорчени смо због некоректног и непрофесионалног понашања Француске, једне од пет сталних чланица Савета безбедности којима је поверена посебна историјска обавеза да у Савету поштују привремени пословник и друге норме његовог рада, који су се годинама формирали на основу међусобног уважавања и узајамних интереса“, наводи Захарова.

Она је објаснила да је 25. марта француска делегација у УН у Њујорку, уз подршку других западних делегација, спречила одржавање седнице Савета безбедности, посвећене 25. годишњици агресије НАТО на Југославију, која је била одобрена у званично усвојеном програму рада СБ УН за текући месец.
„Са наше стране пристали смо на уступке и сложили смо се да се као говорник на седници позове представник секретаријата НАТО – организације која је директно одговорна за уништавање Југославије и стварање жаришта нестабилности на Балкану. Жалимо што је јапанска делегација, која председава у СБ УН, попустила Французима и одржала процедурално гласање о тачки дневног реда за коју су гласале Русија, Кина и Алжир. Остале чланице Савета биле су уздржане, између осталог и због притиска западних делегација“, наводи Захарова.

Она је истакла да је на тај начин „указано нечувено непоштовање према министру спољних послова Србије Ивици Дачићу који је допутовао у Њујорк како би учествовао на поменутој седници“.
„Сматрамо да суштину таквог непримереног понашања француске делегације прецизно описује руска пословица: лопов се сам одаје“, констатовала је Захарова.

Такође је поручила да руска страна намерава да инсистира на томе да се седница СБ УН о НАТО агресији на Југославију одржи на овај или онај начин, јер то није само један у низу догађаја у историји, него прекретница у формирању тренутне ситуације на Балкану.