Прочитај ми чланак

Le Mond: Макрон у Украјину шаље 126. пук који је Наполеон 1812. водио на Москву!

0

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон планира да у Украјину пошаље 126. пешадијски пук који се борио у Африци и Авганистану, а формиран је 1810. године и учествовао је у инвазији на Русију као део Наполеонове војске.

Париски дневни лист Le Mond уз ово је објавио и да се у државно-војном врху Француске о Макроновом „плану“ да пошаље трупе у Украјину разговара „већ неколико месеци“.  Исти лист наводи да би „Наполеонов пук могао бити послат у Одесу“.

Сада је 126. пешадијски пук стациониран на југу Француске – у граду Брив ла Гајар. Намењено му је да учествује у сукобима изван Европе.

Према Le Mond, тај пук је учествовао у операцијама у  Авганистану, Либији, Ираку и у специјалним операцијама „Једнорог“ у Обали Слоноваче и „Бархан“ у Малију.

Француски војни аналитичар Никола Синкини је „обећао“ Макрону потпуни пораз ако пошаље трупе у Украјину. Чак је упозорио да ће пораз у Украјини бити тежи од пораза на реци Березини 1812. године.

Искористивши две руске револуције током 1917-те, француска војска је 18. децембра 1918. године заузела Одесу и објавила да „узима град под своје покровитељство“. Французи су се одржали у Одеси нешто више од 100 дана – до априла 1919-те.