Прочитај ми чланак

Крај агенде? Енглеска преломила: Укидају ковид пропуснице!

0

Од следеће недеље грађани у Енглеској више неће бити у обавези да носе маске, нити да раде од куће.

Британски премијер Борис Џонсон је у Парламенту поручио да ће влада дефинисати дугорочну стратегију за живот са коронавирусом и рекао да би грађани требало да буду опрезни током последњих недеља зиме, јер пандемија још није готова, преноси ББЦ.

© AP Photo /

Он је рекао и да омикрон сој „није блага болест за све, поготово не за оне који су невакцинисани“.

Такође је најавио и укидање правила о обавезном ношењу маски за лице за средњошколце у учионицама, у градском превозу и у продавницама.

На снази ће, како се наводи, и даље остати одредба да маске буду обавезне за улазак на одређена места.

ББЦ наводи да такозвани план Б који ступа на снагу 27. јануара садржи и одредбу да у фирмама више неће бити неопходне ковид пропуснице.

Мере ограничења које се односе на старачке домове биће такође ублажене, а детаљи ће накнадно бити објављени.

На снази остаје обавеза да сви који су позитивни на коронавирус морају да иду у самоизолацију.

Премијер је такође рекао да ће законски услов за особе са коронавирусом да се самоизолују престати када прописи истекну 24. марта и да би тај датум могао бити померен.

Брза промена стратегије протумачена је као покушај Џонсона да умири конзервативне посланике који траже одговорност због извештаја о странкама које су нарушиле карантин, преноси Гардијан.

С друге стране, неки представници јавног здравља забринути су да би укидање свих ограничења у овом тренутку могло бити прерано, посебно на северу Енглеске, где има много заражених.