Прочитај ми чланак

Колапс је близу: Русија спремна да Запад лиши стратешке сировине

0

Смањење испоруке гаса погоршало је енергетску кризу у Европи, која се сада плаши да ће Москва зауставити извоз метала и нуклеарног горива, што ће довести до великих проблема на тржиштима и зауставити производњу.

Шта је на реду?


Аналитичари једне од највећих европских банака „Ситигруп“ упозоравају да Русија није исцрпела могућност притиска на Европску унију.

Са продубљивањем конфликта су се значајно појачали ризици од ограничења испоруке обојених метала и нуклеарног горива. То ће створити дефицит на тржишту и повећати цене важних производа. Запад није уводио санкције на сировине које се много користе у индустрији и енергетици, али је то само питање времена.

У Сједињеним Америчким Државама је од 10. марта на снази царина у вредности од 200 одсто на руски алуминијум и алуминијумске производе. Бела кућа је тиме подржала своје произвођаче.
Русија је преко океана послала 400-500 хиљада тона алуминијумских производа годишње. Губици су велики, али постоје и друга тржишта, на пример у Азији.

Стабилан проток

Кина је за годину дана скоро удвостручила куповину. Према подацима кинеске царине, од марта 2022. године до фебруара 2023. године из Русије је стигло 538,6 хиљада тона прерађеног алуминијума.
У случају да Пекинг тако настави, то ће онда бити моћан ваздушни јастук за безбедност Москве, истичу аналитичари „Капитал економикс“. Међутим, ток алуминијума у Кину ће, по свему судећи, расти.

Кина је смањила увоз лаких метала из других земаља. Фабрике у југоисточној Азији су биле велики добављачи, али су прекинуле производњу због повећања цене енергената.

Руске челичане преузимају азијско тржиште нудећи врло атрактивне цене, наводи „Блумберг“.
Русија је водећи играч на глобалном тржишту метала. Она производи скоро четвртину паладијума, удео алуминијума је 15 одсто, а платине 11 одсто.

Метал као геополитичко оружје

Неке западне компаније поштују своје санкције и добровољно се одричу руских испорука, то је разлог што су сировине поскупеле.

Експерти упозоравају да ће свако ограничење извоза обојених метала у Москви изазвати шок на тржиштима, пореметити глобалне ланце и створити проблеме за производњу.

„Ускоро ће се метал претворити у геополитичко оружје“, рекли су аналитичари одељења за истраживање тржишта сировина у земљама у Европи, на Блиском Истоку и у Африци.

Како наводи Леонид Хазанов, независни индустријски експерт, Русија је заиста у могућности да прекине испоруку сировина Европској унији. Међутим, то ће бити крајње екстремна и добро осмишљена мера како не би донела штету домаћој металургији.

Страх од колапса је реалан

У овом случају Европску унију чека колапс метала.

Са једне стране, eвропска металургија, посебно алуминијумска, суочила се прошле године са високом ценом енергетских ресурса, што је довело до пада производње. Међутим, она није у могућности да у потпуности задовољи потражњу за обојеним металима.

Хазанов је истакао да се паладијум у ЕУ практично не производи, а без њега ће аутоиндустрија стати. Највећи произвођачи, посебно у Јужној Африци, имају прекид у снабдевању електричном енергијом.
Нуклеарно гориво

„Ситигруп“ упозорава да инструмент притиска може бити и нуклеарно гориво. Русија има велике количине урана и велике капацитете за његову прераду. Цене су порасле до рекордног нивоа у ишчекивању нових западник санкција.

Извоз нуклеарног горива и технологија се 2022. године повећао више од 20 одсто. Продаја у ЕУ је на трогодишњем максимуму, јер је неопходно снабдевати нуклеарне електране.

Наравно, неке сировине се могу купити и у Казахстану, Узбекистану, Аустралији, Канади или Намибији, мада, те количине нису довољне, истиче Хазанов.

Међутим, Русија се не брине, јер извоз шири у свим правцима, од Египта и Ирана до Кине и Индије. Аналитичари подвлаче, да није реч само о новцу, већ и о политичком утицају који се формира за наредне деценије.