Прочитај ми чланак

Кина и Иран разговарали о тензијама с Израелом: Оштра осуда напада и захтев за мир

0

Кинески министар иностраних послова Ванг Ји и његов ирански колега Хусеин Амир-Абдулахијан разговарали су у понедељак телефоном у вези са тензијама између Израела и Ирана.

Амир-Абдулахијан је информисао Ванга о ставу Ирана о нападу на конзуларни део иранске амбасаде у Дамаску, у Сирији, рекавши да Савет безбедности УН није дао неопходан одговор на овај напад, као и да Иран има право на самоодбрану као одговор на кршење свог суверенитета.

Уочљиво да је тренутна регионална ситуација веома осетљива, Амир-Абдлахијан је рекао да је Иран вољан да вежба уздржаност и да нема намеру да додатно ескалира ситуацију.

Ванг, такође члан Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине, рекао је да Кина оштро осуђује и одлучно се противи нападу на конзуларни део иранске амбасаде у Дамаску, сматрајући то озбиљним кршењем међународног права и неприхватљивим.

„Кина је примила изјаву Ирана да је њена акција предузета ограничена и да је била чин самоодбране као одговор на напад на ирански конзулат у Сирији“, рекао је Ванг „Кина цени намеру Ирана да не циља регионалне и суседне земље, као и на континуираном вођењу добросуседске и пријатељске политике. Верује се да Иран може добро да се носи са ситуацијом и поштеди регион даљих превирања, истовремено чувајући сопствени суверенитет и достојанство“.

Ванг је такође навео да је тренутна ситуација преливање сукоба у Гази и да је сада хитан задатак да се брзо спроведе Резолуција 2728 Савета безбедности УН и оконча сукоб у Гази како би се заштитили цивили и спречило даље погоршање хуманитарне катастрофе.

„Кина је вољна да одржи комуникацију са Ираном за свеобухватно и трајно решење палестинског питања“, закључио је Ван.