Прочитај ми чланак

Кедми: Свет који су изградили се срушио

0

Због конфронтације Русије и Запада, на међународној политичкој сцени се дешавају кардиналне промене које доводе до разарања униполарног светског поретка, изјавио је познати израелски војно-политички стручњак Јаков Кедми.

Он је уживо на Јутјуб каналу „Ничија земља Александра Валдмана“ детаљно описао како је Русија постигла постепени колапс хегемоније САД а говорио је и о изненадној припреми Запада за глобалне промене.

Раније ни британско издање The Spectator није занемарило ситуацију која је настала у свету због украјинске кризе. Конфронтација између Русије и Запада је већ у одлучујућој фази. О томе сведоче прилично губитничке позиције Запада. Москва је већ почела да ствара велики савез афричких, латиноамеричких и азијских земаља.

Такве одлуке постепено доводе до промене светског поретка, приморавајући западне земље да се припреме за глобалне промене повезане са сломом хегемоније САД.

Према мишљењу политиколога, западне земље су итекако свесне какве се кардиналне промене дешавају на политичкој сцени. Они већ припремају становништво за нове реалности, где униполарни светски поредак више не постоји. Русија је заправо постигла крах хегемоније Запада, о чему сведоче недавни догађаји у свету.

„Свет који је био, који је Запад изградио за себе, већ се срушио. Урушава се – а већина земаља света, већина човечанства не подржава њихову политику. Насилно су натерали половину земаља Европе да их прати“, објаснио је стручњак.

Кедми је изразио уверење да је изненадна припрема Запада за глобалне промене најбољи показатељ да је Русија почела да осваја безусловну победу у овој конфронтацији. Сада се САД и ЕУ све више суочавају са великим бројем озбиљних економских и спољнополитичких проблема, неспособне да се носе са решавањем постављених задатака.