Прочитај ми чланак

Каменчић је разбио ветробранско стакло? Кад је решење репарација, а кад је замена

0

Напрснуће шофершајбне је, нарочито на пролеће, веома честа појава и ма колико се трудили да возите на довољном одстојању од другог аутомобила, понеки каменчић ипак полети ка вама. Када се ветробранско стакло може репарирати, а у којим је случајевима замена једино решење? И, да ли је осигурање ауто стакала трошак или инвестиција?

На пролеће на путевима увек има нешто више шљунка него иначе, будући да се зими он често посипа како би смањио клизање. Због тога су и напрснућа ветробранских стакала у ово време много чешћа. Шта је чинити возачима када каменчић са пута оштети шофершајбну?

Излаза из ове ситуације је два. Један подразумева ремонтовање оштећења, што је свакако повољније решење, док друго изискује комплетну замену ветробранског стакла.

Ремонтовање оштећења је повољније решење

Већина возача на ситна оштећења на шофершајбни уопште не обраћа пажњу, а када их и примети, одлучи да то једноставно остави тако. Међутим, од једне мале пукотине преко ноћи може настати велика, те је увек брзина реакције важна када је реч о ремонтовању.

Поправка стакла ради се у посебним сервисима, а процес изгледа попут наношења гела на нокте. Мајстори прво очисте стакло, а потом на њега инсталирају огледало које им помаже током апликације гела. Затим се он „запече“ UV лампом и тек тада можете бити сигурни да се пукотина неће проширити. Ово је, наравно, повољније решење – за санирање мањег оштећења потребно је издвојити између 3 и 7 хиљада динара.

Замена ветробранског стакла је понекад једино решење

Међутим, ремонтовање шофершајбне није увек могуће – уколико је напрснуће на самом рубу стакла, ако је у пречнику веће од 25 милиметара или када је оно у видном пољу возача. Тада је замена ветробранског стакла неизбежна, а самим тим и већи трошак.

Избор стакала понајвише зависи од годишта аутомобила – за неке неке моделе се могу пронаћи и нова оригинална и нова заменска стакла, док је за старије моделе избор доста сужен, а често и ограничен само на она половна, која се могу пронаћи на аутоотпадима. Цене замене стакала крећу се од 50-ак евра, па навише.

Осигурање ауто стакала вам може сачувати кућни буџет

Већина осигуравајућих кућа данас нуди могућност осигуравања ветробранских и других стакала у аутомобилу, по веома разумним ценама. Овај такозвани делимични каско може бити од велике користи уколико дође до пуцања шофершајбне.

Цена осигурања од ломљења стакла може зависити од процењене висине штете, као и од врсте возила, модела и годишта, али је у већини случајева исплативије од замене стакла уколико до пуцања дође. Свакако, код осигуравајућих друштава може се урадити процена, те на основу тога донети одлука.