Прочитај ми чланак

Како елита милијардера манипулише светом

0

Шта се на крају крије иза толиких (произведених) болести које тренутно муче Запад, од левичарског лудила и родног лудила до непотребних затварања и ратова?

Једном речју, ултрабогати — елита милијардера. Тако тврди ауторка бестселера Хане Набинту Херланд у својој најновијој књизи „Свет милијардера: како марксизам служи елити“.

У низу жустрих поглавља, Херланд – историчар религија и оснивач Херландовог извештаја – прати све главне проблеме у свету до елите милијардера и њихове употребе марксистичке репресије и социјалног инжењеринга.

Иако ово може изгледати контраинтуитивно, Херланд износи – и документује – неколико моћних аргумената.

Чињеница да мала елита контролише много тога може се видети у томе што су чак и наизглед супротстављени и конкурентни брендови, као што су Кока-Кола и Пепси, обично у власништву исте компаније, каже Херланд. Исто важи и за наводно супротстављене „левичарске” и „десничарске” медије. Шест корпорација контролише 90% свих америчких медија. Што се тиче политичке арене, „најбогатијих 0,01% чини 40% свих доприноса у кампањи путем корпоративних донација“.

Укратко, „Ове приватне компаније мастодонта потпуно доминирају нашим начином живота, шта једемо, пијемо, гледамо на ТВ-у, шта носимо и за кога гласамо“.

Није ни чудо што, без обзира шта се дешава у свету, и без обзира на то колико су такви развоји штетни за просечног човека, ултрабогати имају тенденцију да се само богате. Према Херланд, „82% свог богатства оствареног у 2017. отишло је у руке 1% најбогатијих међу нама, док најсиромашнија светска популација од 3,7 милијарди није забележила повећање богатства“.

Али то је горе од тога; изгледа да постоји директна корелација између тога колико просечан човек постаје сиромашнији и колико милијардери постају богатији, пише Херланд.

Најбогатији међу нама зарадио је милијарде долара на светској трагедији КОВИД-19, док су светски сиромашни уронили у незамисливо сиромаштво… Стратегија гашења је повећала профит милијардера. У периоду од само неколико месеци 2020. године, Бил Гејтс је зарадио 75 милијарди долара, Џеф Безос 67,9 милијарди, Марк Закерберг 37,8 милијарди долара, а Илон Маск 33,6 милијарди долара.

У међувремену, 48% власника малих предузећа у Америци искусило је озбиљна економска превирања – од којих је једна трећина банкротирала, а предузећа у власништву црнаца су непропорционално страдала – због овог затварања које је иначе донело профит милијардерима.

Из макроисторијске перспективе, Запад полако назадује, а ултрабогати постају „глобалистичка верзија феудалаца, док се испод њих појављује нова западна класа робова“.

Али како је уопште дошло до овог жалосног стања? Марксизам – у својим безбројним облицима и итерацијама – је Херландин одговор. Од 1960-их, почевши од покрета „слободног секса и дроге“, марксизам је, посебно под маском безбожног материјализма, увукао свој пут у западну културу, трујући, кварећи и уништавајући све оно што је првобитно чинило Запад великим, и самим тим га чинило погодним за најмоћније – што значи најбогатије – да манипулишу и контролишу, пише Херланд:

Марксистички напад на историјске западне вредности ослабио је саму срж наше културе, уништио друштвену стабилност и породицу, угасио слободу говора и ућуткао народ – и тиме уклонио препреке за класу милијардера да стекне централизовану контролу… Комбинација јаких приватних корпорација заједно са политичким социјалистичким идеологијама гурале су до радикалног модела групног размишљања у којем се од становништва очекује да се сложи са консензусом – што није за разлику од онога чему смо били сведоци током националсоцијализма у Немачкој пре и током Другог светског рата”.

Марксизам је посебно способан да искоришћава свако окружење где слобода пропада и замењују је групних мишљењем. По речима Владимира Лењина:

Морамо бити спремни на превару, кршење закона, прикривање истине… Можемо и морамо писати језиком који у масама сеје мржњу, одбојност и подсмех према онима који се не слажу с нама.

Није потребно велико објашњавање да бисмо рекли да ове тактике данас доминирају свим друштвеним и политичким дискурсом — више од једног века након што су први пут записане.

Има још много тога да препоручи Херландин Свет милијардера. Скоро свака горућа тема – укључујући политизацију науке, успон (отворено марксистичких) група као што су Блацк Ливес Маттер (БЛМ), глобални прогон хришћана, распиривање расних тензија и прекрајање историје – је повезана са занемареном улогом елита милијардера и њиховим себичним плановима.