Једна од ретких ЕУ земаља где раде вртићи и кафићи

0

Панични страх, али и опрезност услед пандемије коронавируса, у свим земљама Европе затворио је школе, вртиће, ресторане, спортске центре, зауставио саобраћај и живот "ставио на лед", осим у једној - Шведској.

У овој земљи Европске уније, деца и даље иду у школе и вртиће, ресторани и барови су отворени, саобраћај несметано функционише, лете авиони, а многи и даље одлазе на посао, док само поједини раде од куће. Отворени су чак и фризерски салони, теретане, ноћни клубови, па и велнес центри и јавни базени.

Иако је до пре два дана имала 23 смртна случаја, 1.929 заражених, 333 особе у болници и 50 пацијената на интензивној нези, Шведска и даље живи нормално или бар покушава да одржи привид нормалног живота.

Дозвољена су јавна окупљања са мање од 500 људи, границе су отворене за све грађане Европе, чак и Швајцарске, па и за азиланте. Нема никакве забране путовања, постоји само препорука грађанима да без потребе не путују изван места становања. Премијер Стефан Лофвен подстиче грађане који нису у ризичним годинама да наставе са уобичајеним активностима колико год је то могуће, на пример да наручују храну из локалних ресторана.

Мере уводе на кашичицу

Заштитне мере против коронавируса, од првог случаја 31. јануара, Шведска уводи на кашичицу. Кључне одлуке не доносе политичари, него група стручњака Завода за јавно здравље (Фолкхäлсомyндигхетен) под вођством главног државног епидемиолога Андерса Тегнела. И сам премијер у четвртак је рекао да је:”Шведска спремна на све неопходне мере”, али и да може само “да понови да треба да се држе Тегнелових упутстава”.

“Мислим да нема потребе за присилним мерама јер људи се у Стокхолму држе савета исто као и становници европских градова који су увели забрану кретања. Ствари добро функционишу, у складу са шведским моделом и сигуран сам да ћемо бити подједнако успешни у овој ситуацији као и друге земље”, рекао је Тегнел за шведски дневни лист “Дагенс Нихетер”.

Међутим, нису сви Швеђани уверени да Тегнел и његови сарадници повлаче исправне потезе. Кад се погледа карта Европе, очи боде чињеница да у целој Европској унији једино у Шведској основне школе и вртићи нису затворени, а образовне установе нормално раде још само у Белорусији и Русији. Шведска је пре недељу дана наложила гимназијама и факултетима да пређу на “онлине” наставу, али одлуке о затварању свих школа још нема.

“Многи нас питају зашто не затворимо школе и предшколске установе. Најмлађи готово уопште не обољевају и нема потребе затварати школе да бисмо их заштитили”, објаснио је Тегнел на конференцији за новинаре пре неколико дана, додавши како нема података да је у Италији, Јужној Кореји и Кини због коронавируса умро ико млађи од 10 година.

Затварање школа довело би до напуштања радних места

Између редова се могу наслутити три главна разлога за овакву шведску одлуку. Прво, постоји бојазан да ће затварање школа и вртића делом натерати родитеље да напусте радна места, међу којима су нека кључна за функционисање друштва, док ће друге малишане морати да чувају баке и деке и тако се додатно изложе зарази. Други разлог је омогућавање родитељима млађе деце да се без бриге посвете радним задацима, што је важно за бар деломично одржавање економских активности.

Трећи разлог је што нико у Шведској још није јавно рекао, али су у петак многи медији пренели речи једног истакнутог белгијског епидемиолога, који сматра да је његова земља погрешила када је затворила основне школе. Он сматра да малу децу, која немају факторе ризика, треба свесно изложити вирусу. С обзиром на то да деца очигледно ретко обољевају и имају благе симптоме, брзо ће се опоравити од болести и развити одређени ниво имунитета на коронавирус, што ће бити од немерљиве користи по стварање имунитета генерација у будућности.

У Шведској влада забринутост због економских и финансијских последица пандемије. Засад су највише страдале услужне делатности, попут хотела и ресторана, али и саобраћајни сектор, у којима је само у марту забележено око 20.000 отказа. Команије Волво Царс и Волво АБ (произвођач камиона, аутобуса) следеће недеље затвара све своје фабрике у Шведској. Код куће ће остати око 45.000 радника, засад уз редовну плату умањену за око шест одсто. Иако се шведска јавност одмах присетила узречице да “Шведска иде напред док Волво ради”, чини се како иза ове одлуке више стоји несташица репроматеријала и драстичан пад продаје у Европи него сама зараза.

Помоћ у вредности од 30 милијарди евра

Влада је пре недељу дана представила програм помоћи посрнулим компанијама вредан 30 милијарди евра, а министарка културе и спорта Аманда Линд у петак је најавила како ће сваки од та два сектора добити 50 милиона евра помоћи.

Да здравствене власти ипак не живе у илузијама и не схватају ситуацију олако, говоре и извештаји са састанака у кризним штабовима по регијама, на којима се говори о томе да ће коронавирус захватити око 60 одсто популације те да је циљ развући број оболелих кроз време, односно уравнотежити криву, како се састав јавног здравља не би распао, али истовремено одржати бар минималну економску активност.

У односу на друге европске земље Шведска има неке компаративне предности у овој пандемији, попут врло малог процента пушача (14%), као и културе која подстиче поштовање закона и поверење у ауторитете, самосталност, индивидуалност и социјалну дистанцу, те чињенице да има властиту производњу многих медицинских потрепштина, па чак и респиратора (16.000 уређаја годишње). Међутим, исто је тако чињеница да нико у свету данас нема потпуно поуздане и универзалне методе борбе против коронавируса, а Шведска у тој борби не следи остале, него углавном иде својим путем. За неколико месеци видећемо да ли се то исплатило.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!