Прочитај ми чланак

Израел злоставља припаднике УН: Документи разоткривају

0

У документима УН се наводи на стотине инцидената, укључујући и оне у којима су израелске снаге радницима стављали повез на очи, а затим их премлаћивали

Особље УН, које помаже Палестинцима на окупираној Западној обали, од почетка сукоба у Гази подвргнуто је систематској кампањи злостављања од стране израелске војске, наводи се у интерним документима УН, у које британски „Гардијан“ имао увид.

Бележе се стотине инцидената, у којима су израелске снаге особљу УН на контролним пунктовима стављали повез на очи и потом их премлаћивали. У документима се наводе и случајеви у којима се израелске снаге заузимале објекте УН и користиле их као ватрене положаје током рација у којима су убијани Палестинци. Документе је саставила УНРВА – агенција Уједињених нација за помоћ Палестини – која је деценијама пружала помоћ Палестинцима на окупираним територијама.

Израел је агенцију оптужио за сарадњу са Хамасом и одбацио све оптужбе, за које тврди да нису поткрепљене доказима. Портпарол УНРВА Жилијет Тома саопштила је да је то „део ширег обрасца узнемиравања припадника УНРВА на Западној обали и у Јерусалиму.“ Портпарол ИДФ-а (израелских одбрамбених снага) је изјавио да Израелци „немају проблема са овом агенцијом“, додајући да не покушавају да ометају њихов рад и да за ове тврдње нису предочени никакви докази. Међутим, у документима се детаљно наводи како је „особље УНРВА на Западној обали било вербално злостављано, подвргнуто проверама идентитета и претресима.“ Осим тога, забележена су и „еклатантна кршења имунитета УН, укључујући и уласке наоружаног особља, као део операција израелских снага.“ Од 7. октобра, према документима, УНРВА је забележила укупно 135 инцидената. Како се, између осталог, наводи у овом документу: „Дом здравља је био обележен заставом УН. Најмање 10 наоружаних припадника ИДФ-а упало је у зграду.

Они су заузели положаје на балконима, прозорима на горњим спратовима и на крову зграде.“ Израелски званичници тврде да су овакве мере неопходне како би се спречили терористички напади. Како показују подаци УН, од 7. октобра убијено је 418 Палестинаца, укључујући и деветоро досељеника широм Западне обале и у источном Јерусалиму.