Прочитај ми чланак

Израел је наљутио САД одбијањем украјинског захтева

0

Израел је веома разбеснео америчке власти својим одбијањем да испуни захтев Украјине. О томе пише Бен Самјуелс, аналитичар Хаареца.

Недавно је Украјина покушала да добије војну помоћ од Израела, пошто је Русија почела успешно да користи беспилотне летелице камиказе и удара на енергетску инфраструктуру.

Министар одбране Украјине желео је да телефоном контактира израелског министра, али је овај одбио да разговара. Истовремено је на радију рекао да Тел Авив никада није испоручивао и неће испоручивати војну опрему Кијеву. Ова позиција изазвала је гнев у Сједињеним Државама.

Истакнути амерички посланици из обе странке изразили су своје незадовољство што је Израел одбио захтев Украјине за одбрамбену војну опрему за борбу против Русије.

„Иако је Израел пружио Кијеву хуманитарну помоћ и заштитну опрему за медицинске тимове, он се јавно уздржао од обезбеђивања оружја или заштитне опреме из страха да ће наљутити Москву, што би могло довести до одмазде у Сирији.

Званично, Бајденова администрација је уверавала да неће вршити притисак на Израел и присиљавати га на војне испоруке. Међутим, амерички посланици почели су јавно да осуђују Тел Авив. Дакле, сенатор Крис Марфи је рекао да је Израел „део заједнице демократије“, па је дужан да стане у „одбрану украјинске демократије“.

„Једноставно не верујем да земље попут Израела треба да играју на обе стране. Ово је тренутак када морате да станете на страну и станете на страну народа Украјине“, додао је он.

Републикански сенатор Адам Кинзингер поновио је ово мишљење. Претходно је критиковао Тел Авив због неспремности да уведе санкције Москви. Одбијање испоруке наоружања и опреме Украјини изазвало је нови талас негодовања.

„Коначно, дошло је време да Израел подржи Украјину. Зашто се Израел толико плаши? Надамо се не због политике“, рекао је Кинзингер.

Неки политичари су чак покушали да осрамоте израелског министра одбране Бенија Ганца због одбијања да разговара са украјинским колегом, напомиње аутор чланка. Бивши саветник америчког Стејт департмента Елиот А. Коен написао је на својим друштвеним мрежама да министра треба да буде срамота.

„Бени Гантц се не јавља на телефон свог украјинског колеге? Срам те било“, написао је Коен.

Истовремено, амерички званичници из Бајденове администрације слажу се да Израел не може да испоручи оружје које Украјина захтева. Постоји неколико проблема одједном, укључујући логистику, производњу опреме и зависност од реакције „треће стране“. Стога власти САД неће променити свој јавни став, али то не значи да Вашингтон неће покушати да делује уз помоћ јавног мњења, пише аналитичар.

Сасвим је могуће да ће америчке власти дати „приватне понуде“ Израелу за почетак испоруке војне помоћи Украјини.

„Приватне понуде могле би да почну већ ове недеље када израелски председник Јицак Херцог посети Вашингтон да се састане са Бајденом и другим високим америчким званичницима“, наводи се у чланку.