Прочитај ми чланак

Иран добио новог председника

0

На председничким изборима у Ирану победио је Ебрахим Раиси, пошто је освојио поверење 17,8 милиона гласача, од 28,6 милиона Иранаца који су у петак изашли на биралишта, саопштила је Изборна комисија.

Шеф Изборне комисије Џамал Орф је, у обраћању које је преносила државна телевизија, саопштио да је око 28,6 милиона Иранаца изашло на изборе, од 59 милиона колико има право гласа.

© AP Photo

Коначни резултати избора биће објављени касније током дана.

Председнички кандидат Абдолнасер Хемати честитао је Раисију на изборној победи у тренутку док је пребројавање гласова још трајало.

„Надам се да ће ваша влада под вођством врховног вође ајатолаха Али Хамнеија донети олакшање и просперитет нашој нацији“, рекао је Абдолнасер Хемати, бивши гувернер централне банке и један од три противкандидата Раисија, објавио је Ројтерес, позивајући се на извештај државних медија.
У телевизијском обраћању и досадашњи председник Ирана Хасан Рохани, који није имао право да се кандидује за нови мандат пошто је два пута заредом био на тој функцији, честитао је народу на изабраном председнику, али га није именовао.

Ебрахим Раиси, шеф иранског судства, имао је отворену подршку врховног вође ајатолаха Али Хамнеија и конзервативних кругова, и важио је за највећег фаворита, пренео је Танјуг.

Председник Русије Владимир Путин честитао је Раисију победу на изборима.

Како је саопштила иранска амбасада у Москви, Путин је изразио наду да ће две земље наставити да развијају конструктивну, билатералну сарадњу у различитим областима, као и по међународним питањима.