Прочитај ми чланак

Хрватска: Полиција упала у Министарство културе због незаконитог трошења новца

0

Полиција је јутрос по налогу Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) упала у Министарство културе и медија везано уз истрагу у случају незаконитог трошења новца из фондова ЕУ на Геодетском факултету у Загребу.

Како неслужбено сазнаје Јутарњи лист, истражитељи су, уз одговарајуће налоге судије истраге Жупанијског суда, ушли у споменуто министарство како би обавили претресе канцеларија одређених службеника тог министарства за које постоје основи сумње да су учествовали у незаконитостима. Службених информација о овим претресима за сада нема, па није познато о којим се потенцијалним осумњиченима ради. Али, наводно су се под лупом истражитеља нашли неки доста високорангирани људи из Министарства културе. Осим њихових кабинета у министарству истражитељи су кренули и у претресе њихових домова.

Према за сада доступним подацима, нико није ухапшен, него истражитељи желе да дођу до података, првенствено имејл кореспонденције и мобилних уређаја одређених особа, које до сада нису прикупили.

Подсетимо, полиција је према налогу Европског тужилаштва у јануару више пута долазила у Министарство културе, из којег су узели документацију везану уз пројекте с Геодетским факултетом, чији су бивши челни људи декан Алмин Ђапо и професор Бошко Прибичевић почетком новембра већ осумњичени за извлачење милиона евра из фондова ЕУ. Према писању Телеграма, актуелна министарка културе Нина Обуљен Коржинек је „личном одлуком и без тендера исплатила 19,1 милиона куна с ПДВ-ом Геодетском факултету за дубинско снимање зграда након великих земљотреса који су 2020. погодили Хрватску“.