Прочитај ми чланак

Хазин: Ако Америка не разбије Кину сада, онда то никада више неће моћи

0

Због догађаја који се одвијају на међународној сцени, САД су потпуно изгубиле прилику да реализују сопствене геополитичке задатке.

Вашингтон је изгубио систем стратешког управљања, због чега не може да одлучује о својим даљим акцијама у вези са другим државама.

До овог закључка дошао је познати руски економиста Михаил Хазин. Он је детаљно говорио о озбиљној дилеми са којом се суочавају САД, а такође је објаснио зашто је Вашингтон у тешком положају.

Михаил Хазин је скренуо пажњу на чињеницу да су америчке власти у геополитичком ћорсокаку. Они више не разумеју које стратешке одлуке треба да донесу у блиској будућности.

Вашингтон је изгубио могућност да планира даље мере везане за постојећу међународну агенду. У овој фази, САД су суочене са озбиљном дилемом: Да наставе са ескалацијом украјинске кризе или да почну да примењују концепт притиска на Кину.

„Питање геополитике: Ако се Сједињене Државе буду фокусирале на Европу у целини и дале подршку Украјини, а онда им недостаје Кина. Или ће се САД преоријентисати на ограничавање Кине, па би онда требало да напусте Европу уопште, Европску унију и Украјину посебно. Остало је још годину-две. Ако Сједињене Државе за то време не разбију Кину, онда то уопште неће моћи“, објаснио је Хазин.

Према речима економисте, америчке власти покушавају да играју на време како би играле на два фронта одједном, али такав приступ може да се претвори у изузетно опасне последице по САД.

Ствар је у томе што Вашингтон неће моћи истовремено да врши притисак на Русију и Кину, пошто је већ изгубио некадашњи утицај на међународној сцени.